Kookboek Tutto Risotto

tutto risotto

Een tijd lang stuurde ze iedere week een recept via e-mail. Helaas stopte die onophoudelijke stroom van mooi geschreven verhalen over eten en lekkermakende recepten. Ik weet nu waarom. Florine Boucher, voormalig culi-columnist van NRC, heeft in eigen beheer een nieuw  kookboek gemaakt. Tutto Risotto heet het en koken.blog mocht een flink aantal pagina’s daarvan inkijken.
En dat deden we met net zoveel plezier als we haar e-mails lazen. Tutto risotto is een heel compleet kookboek over risotto geworden. Met recht klopt de ondertitel “Alles wat je wilt weten over dat bijzondere Italiaanse rijstgerecht”.

Als kind at Florine Boucher haar eerste risotto in Italië. In Nederland kenden we dat gerecht toen nog niet en hoewel het inmiddels bij veel mensen al eens op tafel komt, wil Florine met dit risottoboek bijdragen aan de verItalianisering van Nederland. Opdat we daar allemaal gelukkiger van worden. En van risotto in het bijzonder, dat zijn we met haar eens.

Alles over risotto
Als Florine Boucher dat zegt, dan weet je dat het haar menens is. Haar Tutto Risotto begint bij de Oude Romeinen, die al rijst kenden. Niet om te telen en risotto van te maken, dat introduceerden de Arabieren toen ze in de 7e eeuw hun gebied uitbreidden tot in Zuid-Italië (en Noord-Spanje: paëlla!). Via de uitleg over rijst komt ze bij de verschillende soorten risottorijst en de bereidingswijze.
Leuk weetje: niet alle risotto wordt vloeibaar zoals dikke soep gegeten. Afhankelijk van het gerecht, de streek en de familie kan het ook een stuk ‘droger’. En dan zijn we pas op pagina 80.

tutto risotto-pagina

Pagina uit het boek: Risotto met knolvenkel en droog gepekelde ansjovis

Recepten
Goede risotto valt of staat met goede bouillon, bij voorkeur zelfgetrokken. Als je eens de vergelijking hebt gedaan, dan weet je dat dit waar is. Florine Boucher besteedt daarom bijna 20 pagina’s aan bouillon en het zelf trekken ervan. Dan volgen nog een aantal basis- en voorbereidingen voor extra’s in de bouillon en dan gaan we echt risotto maken.
De mogelijkheden om risotto op smaak te brengen met groenten, peulvruchten, paddenstoelen, alleen wat kruiden en specerijen, kaas, vlees, vis en zelfs vruchten en kikkers zijn eindeloos. [<-- Ja, je las inderdaad kikkers!] Ieder recept wordt uitgebreid ingeleid met informatie over de herkomst of andere interessante informatie.
De recepten zijn op z’n Italiaans, dat wil zeggen dat ze genoeg zijn als een primo piatto, de eerste zetmeelrijke gang die Italianen eten, waarna in de tweede gang groenten en vlees of vis aan de beurt zijn. Dat is wel iets om in je achterhoofd te houden bij het nakoken van de recepten, aangezien wij risotto vaak als volledige avondmaaltijd op tafel willen zetten.

We zeggen het wel vaker: dit kookboek is een aanrader. En het wordt misschien flauw om dat weer te zeggen, maar het is zeer gemeend. Voor iedere liefhebber van risotto die meer wilt weten over dit heerlijke gerecht. Voor iedere liefhebber van eetlezen. Voor iedere liefhebber die wilt weten waar zijn/haar eten vandaan komt. Voor iedere liefhebber van de goede recepten van Florine Boucher. Tja, voor wie eigenlijk niet?

.

Het boek Tutto Risotto van Florine Boucher is via haar eigen website te bestellen, maar ook via de boekhandels en kost € 29,50.
– Meer lekkere kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken

————————————————————————————–

Lees ook:NRC bezuinigt op kookrubriek
Lees ook:Recept Risotto met venkel en zalm
Lees ook:Recept Risotto met eekhoorntjesbrood en prosecco
Lees ook:Recept Risotto met tomaat en mozzarella
Lees ook:Recept Zomerse citroenrisotto

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>