Kookboek Snackistan

snackistan

Ik keek vroeger altijd een beetje meewarrig naar mijn leraar Nederlands als die zich weer eens verlustigde over de geur van oude boeken. Hoewel ik minstens zo dol ben op (kook)boeken, vind ik ze niet per definitie altijd lekker ruiken. Maar inmiddels heb ik een vergelijkbare ‘fetisj’-je ontwikkeld. Het geluid dat een kakelvers nieuw boek kan maken als je het voor het eerst openslaat. Gewoon, alleen de kaft. De kraak die langzaam eindigt in een zachte piep, het zou een mooi geluid zijn voor een raadspelletje op de radio.

Het kookboek Snackistan had zo’n prachtige kraak. Maar lang bleef ik er niet bij stil staan. De combinatie van Arabisch-getinte recepten en snacks deed me snel doorbladeren. Naar de opvolger van Veggistan was ik erg nieuwsgierig.

Bont verzameling
Evenals voor Veggiestan heeft Sally Butcher zich voor Snackistan laten inspireren op de keukens van het Midden-Oosten. En daarbuiten. Buurlanden Griekenland of Soedan bijvoorbeeld, mogen meespelen. In deze regio heten de kleine gerechtjes die wij als tapas kennen, mezzes. Deze kleine gerechtjes komen als snack op tafel, of als gewoon als bonte verzameling lekkere (voor)gerechten.

Uitleg
Snackistan start met een handvol kleine snacks, chips en zoutjes. Dan volgen ‘dingen met vis’, vlees aan stokjes, en vlees zonder stokjes. Ja, de hoofdstuktitels zijn van Sally Butcher zelf. Dan volgen vegetarische mezze, salades, en zoete lekkernijen en dranken maken het kookboek compleet. Maar alleen met deze beschrijving doe ik Snackistan geen eer aan. Sally Butcher legt ook heel veel uit en verklapt leuke keukengeheimen. Wat za’atar en ajowanzaadjes zijn, dat je ook noten kunt roosteren in de magnetron en de recepten worden gelardeerd met levenslessen van moellah Nasruddin.
Soms vliegt ze zelf uit de bocht, bijvoorbeeld als ze ter introductie van het vishoofstuk informatie opzoekt over de vissoorten die in de Kaspische Zee leven. Ze vindt totaal andere info en deelt haar nieuw verworven kennis. Maakt niet uit, Snackistan wordt daarmee nog completer, nog lekkerder om te lezen en je kennis over de keukens uit het Midden-Oostengebied te vergroten.

In tegenstelling tot Veggiestan is Snackistan niet vegetarisch. Sterker nog, ook tong en hersenen krijgen een plaatsje in dit kookboek. Het is daarmee een heel fijn kookboek voor diegenen die de Arabische keuken wil leren kennen, maar ook voor hen die juist wat nieuwe wegen willen onderzoeken.

.

Het boek Snackistan van Sally Butcher wordt uitgegeven door Karakter en kost € 19,95
- meer lekkere boeken vind je in de rubriek Kookboeken

———————————-

Lees ook:Veggiestan
Lees ook:Rollende keukens 2013
Lees ook:Kookschool Stomen
Lees ook:Kerstmenu uit 1001-nacht
Lees ook:Kookboek Mini-stoofpotjes

1 Reacties // Reageer

One thought on “Kookboek Snackistan

  1. Elsa

    Klinkt als een fantastisch boek die absoluut in mijn boekenkast thuis hoort, komt op mijn verlanglijstje :-)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>