Kookschool Stomen

Stoom jij wel eens?
Ik schreef eerder vandaag al dat het voor mij een ‘vergeten kooktechniek’ is. En nu ligt er het kookboek Kookschool Stomen naast me met 97 stoomrecepten. Van eenvoudige groentengerechten, maar ook pakketjes en kleine gerechtjes kan je makkelijk stomen. En wat dacht je van toetjes?
Reden genoeg om weer eens te gaan stomen. En voor jou ook, want dit kookboek kan je straks winnen!

Maar laat ik je eerst eens wat meer vertellen over  Kookschool Stomen.
 

 Kookschool Stomen maakt deel uit van een serie Kookschool-boeken*. In deze kookboeken worden alle recepten stap voor stap met foto’s uitgelegd. Zoals je ook op de kaft van het kookboek kunt zien. Het eerste plaatje is een foto van alle ingrediënten, en daarna wordt de bereidingswijze in kleine stapjes op de foto gezet. Handig voor beginnende koks.

Wat kan je zoal stomen?
Het mooie van het Kookschool Stomen is dat je een leuk overzicht krijgt van hoe je deze kooktechniek in kunt zetten. En dat betekent allereerst een uitstapje naar het Oosten: dimsum is een perfect voorbeeld van fijne gerechtjes die je door te stomen kunt maken. Maar ook de simpele groentengerechten voor erbij zijn illustratief. Ook hier veel inspiratie uit het Verre Oosten, maar ook onze pieper is stoomwaardig genoeg om in dit kookboek een plekje te krijgen. De pakketjes (zoals deze met kabeljauw en peultjes) en andere kleine gerechtjes zijn zeker het uitproberen waard. Voor de durfal is de ballotine (soort rollade) van parelhoen een mooie uitdaging. Als laatste zijn de toetjes aan de beurt.

Het eindoordeel
Het leuke aan dit kookboek is dat ik veel recepten tegenkom met ingrediëntencombinaties die ik vaak ook combineer, maar dan klaarmaak met een andere bereidingstechniek. Zoals de courgettes en tuinbonen, waarbij ik de courgettes grill. Of aubergine (geroosterd in de oven) met sesem en doperwten (gewoon gekookt) met munt en ricotta, dat zijn ook bekende combinaties. Dat maakt het voor mij spannend om eens een paar keer uit  Kookschool Stomen te gaan koken.
En net zo nieuwsgierig ben ik naar vlees uit de stoompan, op één of andere manier trekt dat me helemaal niet. Jou?

* Ik besprak eerder al Kookschool De Italiaanse keuken.


Deze recensie bespreekt het kookboek Kookschool Stomen (
Standaard Uitgeverij, isbn: 9789002239892) – bekijk dit recept als voorproefje.
Meer recensies van kookboeken vind je in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Win kookboek Kookschool Stomen
Lees ook:Wat te koken en hoe ‘t te koken?
Lees ook:En de winnaar is…
Lees ook:Eerlijk de wereld rond koken
Lees ook:Recept Courgettesouffle

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Kookschool Stomen

  1. Tania Heeren

    Sinds jaar en dag ben ik een dankbaar gebruiker van een voedselstomer. Ik moet er niet aan denken dat ik het handige apparaat niet ter beschikking zou hebben. Niet alleen vergroot het mijn mogelijkheden eten te bereiden, ook de smaak van gestoomd eten wordt meer gewaardeerd dan gekookt eten. Dat begint al bij de ‘gewone’ aardappels. Smaak en structuur van de aardappel zijn voor iedereen merkbaar beter dan de gekookte versie. Met groenten is het al niet anders. Aan het stomen van vis of vlees heb ik me tot nu toe nog niet gewaagd. Waarom niet? Simpel weg omdat ik geen recepten ken die duidelijk aangeven wat wel en wat niet kan of wat handig is. Wel stoom ik ‘s ochtends de eitjes voor het ontbijt. Dat is dan ook het recept wat ik zou willen inzenden. Makkelijker kan het niet en geen persoon (man of vrouw) kan nog beweren dat hij of zij geen ei kan koken. 8 minuutjes in de stomer geeft een zacht gekookt ei, 9 minuten is het eitje nog net zacht. (even onder koud water laten schrikken zodat het kookproces stopt) en 12 minuten in het apparaat verzorgt keurige hardgekookte eitjes.

    Met vriendelike groeten,
    Tania Heeren

      /   Reply  / 
  2. PaulO

    Tot mijn schaamte moet ik bekennen dat ik een slechte stomer ben. Maar ik stoom nog wel. Alleen rijst. Van mijn ex-vriendinnetje had ik geleerd dat de lekkerste rijst voor Indonesich eten toch de gestoomde rijst is. Eerst even inkoken in een pannetje, dan over naar de stoompan en nog een half uurtje stomen met bvb. wat pandanbladeren (toko). En inderdaad … heerlijk ! Dat wil ik dus niet meer anders, geen snelkookrijst meer.

      /   Reply  / 
  3. carla

    Stomen is helemáal niet vergeten. Sinds enige jaren maken fabrikanten stoomovens voor de ‘gewone’ keuken! In elke keukenzaak wordt tegenwoordig standaard een stoomoven ingetekend!

      /   Reply  / 
  4. Jack Vermonden

    Eindelijk een kookboek over stomen,daar zat ik al héél lang over te dromen. Snel en gezond je eten bereiden, waar je daarna je gezin mee kan verblijden. Ik zou graag geinspireerd willen worden door het boek,
    waar zoveel recepten in staan welke ik zoek. Ik hoop dat ik het kookboek mag winnen, dan kan ik morgen met gezond stomen beginnen.

      /   Reply  / 
    1. jeweetwelwie

      – deze reactie is door de redactie verwijderd —

        /   Reply  / 
  5. Pingback: En de winnaar is… | Koken

  6. Pingback: Win kookboek Kookschool Stomen | Koken

  7. Pingback: Wat te koken en hoe ‘t te koken? | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>