Mannen, geld en chocolade

Een roman over een jongedame die een eigen koffiehuis met zelfgemaakte taarten  heeft, dat is toch smullen? Letterlijk lekkere chicklit, dacht ik toen ik de titel Mannen, geld en chocolade zag. Maar wat blijkt, de dame in kwestie, Maya, wil helemaal niet in de taarten? Ja, ze wil ze wel eten, vooral die met chocolade, met overtollige kilo’s tot gevolg, maar echt gelukkig wordt ze daar niet van. En niet alleen omdat ze er weinig geld mee verdient.

Kijk, daar begrijp ik nou helemaal niets van! Hoe kan je nou in een koffiehuis met lekkere taarten werken, ze zelf bakken, maar daar niet blij van worden? 

Geen passie voor taart (of de verkeerde)
Voor een deel is het in Maya d’r geval wel te begrijpen: ze heeft de winkel van haar moeder geerfd, en uit liefde voor haar voortgezet. Maar ze heeft zelf een andere passie: schrijven. En daar komt ze niet aan toe. Ze is ongelukkig, want ze is te dik, heeft geen geld, en ze heeft ook nog eens geen man. Chicklit in optima forma dus.

Alles uit het leven halen
En dan krijgt ze inzichten aangeboden, in hoe ze haar leven wel op orde kan krijgen. De man volgt, ze schrijft, maar toch is dat het niet helemaal.  Uiteindelijk neemt ze een rigoreuze stap en komt alles goed. Chicklit, ik zei het al. En het zet je toch een beetje aan het denken of je zelf nu wel alles uit je leven haalt wat je wilt. En daarom is het meer een zelfhulpboek, dan een roman over koken en eten.

Lekkere chicklit?
Tot zover voldoet schrijfster Menna van Praag prima aan de volwachtingen met Mannen, geld en chocolade. Maar ik verwachte ook lekkere chicklit, zowel letterlijk als figuurlijk. En vooral met die laatste heb ik problemen. Ik vind het  niet goed genoeg geschreven. Het is verhalend over wat er gebeurt, maar je voelt er als lezer (te) weinig bij. Aan de andere betekenis van lekker is wel gedacht: er staan recepten in. Voor elk seizoen een hartig en een zoet gerecht. Later vandaag zal ik je het recept voor de Chocoladeplaatkoek hieruit geven.

Boek: Mannen, geld en chocolade – Menna van Praag – Archipel – isbn 9789063055509  (ook bij Bruna te koop)

Lees ook:Lunch in Parijs
Lees ook:Superchef
Lees ook:Huwelijk, vlees en andere obsessies
Lees ook:Leesvoer: De perfecte minnares
Lees ook:Taarten bakken in Kigali – Gaile Parkin

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mannen, geld en chocolade

  1. Pingback: Recept chocoladeplaatkoek | Koken

  2. Marianne

    Edith, wat is chicklit?
    nog nooit gehoord.

    groetjes

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Chicklit is tja, lectuur, soms literatuur, over jonge vrouwen in de bloei van hun leven, maar waar van alles mis mee is. Bridget Jones, daar heb je vast wel eens van gehoord?, is een voorbeeld van goed geschreven chicklit, en was een van de eersten (voor mij althans).

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>