Het geheim van de chefs

hetgeheimvandechefs

Ook al is er al eerder eens een tipje van de sluier opgelicht, het blijft toch altijd de vraag waarom topkoks doen wat ze doen. Het is een fysiek zwaar beroep, de stress en druk rondom het krijgen en behouden van Michelinster(ren) is slopend en je hebt geen sociaal leven. En opnieuw ging iemand op zoek naar een verklaring.

In Het geheim van de chefs komen Neerlands beste koks aan het woord. Natuurlijk zijn dat Sergio Herman en Jonnie Boer, maar ook Ron Blauw, Margot Reuten, Lucas Rive, Nico Boreas, Jacob Jan Boerma, Onno Kokmeijer, Martin Kruithof, Mario Ridder en Hans van Wolde komen aan het woord. En naast de onderlinge verschillen zijn er ook overeenkomsten.

Verschillen en overeenkomsten
Een enkeling is autodidact, maar het merendeel van deze koks heeft een gedegen scholing en begeleiding van andere topkoks gehad. Opvallend is de grote interesse in en verwantschap met de kunst die een groot aantal van deze koks hebben. Ze werken met liefde en zijn ambitieus. En allemaal hebben ze een grote voorliefde voor het werken met de mooiste producten en werken ze allemaal met hun vaste adresjes. Verschillende zijn vervolgens weer hun favoriete ingredienten, waarvan er bij iedere kok 1 uitgebreid werd toegelicht.

Bedreiging?
Interessant is het antwoord dat een enkeling gaf op de vraag of ze het niet als een bedreiging zien dat hobbykoks ook steeds makkelijker aan deze mooie spullen komt en leert koken op hoog niveau. Het daagt hen alleen maar uit om het nog beter te doen. Leuk om te lezen is waar zij hun inspiratie vandaan halen. Japan is hot, en ze eten ook graag bij elkaar. En koks die in hun restaurant komen eten, worden natuurlijk de ogen (figuurlijk!) uitgestoken en lekker ‘gek gemaakt’. En ook voor deze topkoks geldt dat inspiratie soms in een heel klein hoekje zit, al is daar maar een enkeling heel openhartig over.

De koks aan het woord
In tegenstelling tot Eetlust zijn in Het geheim van de chefs echt alleen de 11 koks aan het woord. Waar in Eetlust de rol van schrijfster Aranka van der Pol erg groot was, houdt interviewster Denise Harskamp zichzelf in Het geheim van de chef buiten de teksten. Die lees je dan ook in de ik-vorm, alsof de kok zelf tegen je praat. Geen foto’s, puur tekst. Handig zijn ook de noten achterin met uitleg over termen, namen en restaurants. Je bent in 1x weer helemaal bij!

Heerlijk inspirerend om iedere avond even in te lezen.

boek: Het geheim van de chefs – Circus Patz & Denise Harskamp – Bruna – isbn 9789022959411

Lees ook:Eetlust, het recept voor een topkok
Lees ook:Mise en place
Lees ook:Ook nieuwe serie Smaken Verschillen
Lees ook:Vegetarisch uit eten
Lees ook:Kerstmenu: hier vind je de recepten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>