Vegetarisch uit eten

In een restaurant bekijk ik op de menukaart altijd eerst het aanbod met vegetarische gerechten. Als deze niet creatief zijn, dan zakt meestel me de moed in de schoenen voor de rest van de kaart. Maar gelukkig gebeurt me dat steeds minder vaak. Vegetarisch uit eten is een culinaire gids met daarin 125 adresjes waar het zeker goed vegetarisch eten is. Het zijn alleen vooral restaurants waar ook vis en vlees op de kaart staat. 

En dat komt doordat de heren Ton de Zeeuw en Robert van der Aa een bijzondere mening  hebben over vegetarische koks.

Want de heren schrijven in hun voorwoord over dat vegetarisch alleen lekker is, als het bereid is door een professional. En “.. niet door iemand die uit een soort hobby of zendingsdrank denkt vegetarisch te kunnen koken. Echte koks daar gaat het ons om, vakmensen die naast vis- en vleesgerechten hun hand niet omdraaien voor een smakelijke vega-schotel”. Een beetje rare opvatting, alsof vegetariërs of vegetarische koks niet lekker kunnen koken. En van zeker 1 restaurant in de gids weet ik zeker dat er vegetariërs in de keuken staan, en dat het vrijwilligers zijn, onder begeleiding van een chef weliswaar, die de gerechten bereiden.

Recepten
Dus waarom dan toch recepten opnemen in deze gids? Wellicht om andere koks aan te sporen om zich ook eens te verdiepen in de vegetarische keuken, en daarbij het eeuwige groententaartje te ontstijgen. En dat kan zeker met de recepten uit Vegetarisch uit eten. Want een flink aantal topkoks doneerde een recept. Jonnie Boer van De Librije***, Sergio Herman van Oud Sluis*** en tal van andere met Michelinsterren bekroonde chefs. En trio’s of een palet van dit, soufflés, mousses, crèmes en schuimpjes van dat, en andere kaleidoscopische gerechtjes komen in dit kookboek voorbij. Niet alle recepten zijn voor de thuiskoks even goed te maken.

Gelukkig weten ook chefs van gewone bistro’s hun vegetarische gasten te verwennen, met ingrediënten die we overal kunnen krijgen. Dit recept voor Gerookte rode biet met linzensalade heb ik herschreven en moet goed te maken zijn. En geen zorgen, het is een winnaar, maar daarover meer bij het recept zelf. 

boek: Vegetarisch uit eten – Ton van der Zeeuw & Robert van der Aa – Karakter – isbn: 9789061129882
Koop dit boek!

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Gerookte rode biet met linzensalade
Lees ook:Robert Kranenborg heeft lol in tv-programma Over de Kook
Lees ook:Vegetarisch basiskookboek
Lees ook:En het kookboek van de Vegetarische Slager is voor …
Lees ook:Oosters vegetarisch

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>