Recept Curry van damesvingers met tomaat en venkelzaad

Nu het weer net doet of het al herfst is, halen we gewoon de zomer in huis door lekkere zonnige gerechten te maken. Hoe doe jij dat? Ik duik dan meestal een fijn kookboek in en haal daar inspiratie uit voor gerechten om vrolijk van te worden. Naast me ligt nu het kookboek Rick Stein ontdekt de Oriënt. In Cambodja, Vietnam, Thailand, Maleisie, Bali, Sri Lanka en Bangladesh ontdekt hij in restaurants, in stalletjes op straat en bij de mensen thuis de lekkerste recepten. Maar later meer over dit kookboek.

Dit recept vond hij in Bangladesh. En die damesvingers?

Daarmee bedoelt hij heel kleine aubergines, zo groot als courgettes ook op hun lekkerst zijn.

Wat is jouw ultieme zomermaaltijd? Zo een waar je ook blij van wordt als het weer niet meewerkt?

AUBERGINECURRY MET TOMAAT EN VENKELZAAD
Voor 6 personen

Ingredienten:
* 600 gr kleine aubergines (zie hierboven)
* 150 ml plantaardige olie
* 40 gr gemberwortel
* 40 gr knoflook
* 2 groene cayennepepers
* 2 tl venkelzaad
* 1 tl komijnzaad
* 1 el gemalen korianderzaad
* 1/2 tl gemalen kurkumazaad
* 400 gr tomaten (vers of uit blik)
* 1/2 tl  peper en zout (elk)
* 1 el verse koriander
* 1 el verse munt

Bereidingswijze:
Verwijder de kroon en het kontje van de aubergines en snijd ze in de lengte doormidden. Grote aubergines snijd je eerst dwars doormidden en dan in de lengte in 6 of 8 parten.
Verhit de olie in een koekenpan en giet de olie in een diep bord. Bestrijk de aubergines met de olie, leg ze (in porties) terug in de pan en bak ze in 3 a 4 min. tot ze mooi bruin zijn. Doe de aubergines in een kom.
Snijd of hak de gember, knoflook en chilipepers (zonder pitjes als je het niet te heet wilt maken) grof en doe ze in een keukenmachine met 2 a 3 eetlepels water, en meng tot een smeuiige pasta.
Verwarm 2 eetlepels van de resterende olie en doe de venkelzaad en komijnzaad erin. En bak deze een paar tellen en voeg dan de gemberpasta toe.  Bak dit 2 tot 3 minuten.
Snijd intussen de tomaten grof.
Bak de korander en kurkuma 1 minuut mee en voeg dan de tomaten, peper, 3 eetlepels water en het zout toe. Laat 8 tot 10 minuten met de deksel op de pan pruttelen.
Doe de gebakken aubergines in de pan en bedek ze met de saus. Laat dit nog eens 5 minuten staan.
Hak intussen de verse koriander en munt fijn en garneer hiermee de auberginecurry.

Lekker met witte rijst.

Uit het boek: Rick Stein ontdekt de Oriënt – Kosmos – isbn: 9789021548319  - te koop bij Bruna

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Rick Stein ontdekt de Orient
Lees ook:Recept Ovenschotel van aubergine, tomaat en buffelmozzarella
Lees ook:Recept Iraans stoofpotje met rundvlees en aubergines
Lees ook:Recept Ragu met varkensvlees en venkel
Lees ook:Recept Kipkorma met pistache

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept Curry van damesvingers met tomaat en venkelzaad

  1. Gerben

    Damesvingers zijn geen kleine aubergines maar okra’s.

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Rick Stein ontdekt de Orient | Koken

  3. Edith Dourleijn Auteur

    Raar dat Rick Stein in dit boek toch echt aubergines bedoeld… Gevalletje van de klepel en de klok?

      /   Reply  / 
  4. laura

    klinkt goed

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>