De Indiase keuken van Anjum

Ik weet nooit zo goed wat ik ervan denken moet als kookboeken over een bepaald land geschreven worden door iemand die er nooit gewoond heeft. Anjum Anand, in Engeland bekend van de kook-tv-serie Indian Food Made Easy heeft dan wel de roots, maar woonde nooit in India. En met het kookboek De Indiase keuken van Anjum leverde ze haar tweede kookboek over de keuken(s) van India af.

En het is echt een aanrader, zeker als je eens op een andere manier Indiaas wilt eten dan met curry’s.

Wat Anjum Anand in De Indiase keuken van Anjum doet is het vereenvoudigen van Indiase (streek)gerechten en deze ook aanpassen aan de ingredienten die hier te verkrijgen zijn. En dat levert leuke recepten op. Natuurlijk staan er genoeg curry’s in het boek, en ook aan raita’s ontkom je niet. Maar ook daar zitten zeker verrassende varianten van bij. (Al kan je mij in deze keuken snel verrassen, want ik weet er niet zo veel vanaf!)

Nieuwsgierig werd ik naar de Luchtige linzentaart (die er op de foto zo luchtig als een cake uitziet), de Kip met gedroogde granaatappel (maar waar halen we die vandaan?), de Licht gekruide komkommer met doperwtjes en munt (waar je de invloed van Engelse overheersers op de keuken in terugziet) en de Patat met cashewnoten. Vooral het groentenhoofdstuk spreekt me erg aan, in de vlees- en vishoofdstukken komen vooral die curry’s vaak terug. Al maakt Anjum Anand me wel nieuwsgierig naar het specerijenmengsel zwarte massala, dat ze van een vriendin leerde maken.

Handig is het verklarende woordenlijstje achterin het boek, maar helaas is de index is helaas niet zo volledig als ik graag zou hebben. Wel leuk en leerzaam zijn de korte introducties in de keukens van de verschillende regio’s van India. Besproken worden Goa, Gujarat, Kasjmier, Punjab, Kerala en West-Bengalen. En zo blijft er nog genoeg India over voor haar komende kookboeken!

De Indiase keuken van Anjum – Anjum Anand – Kosmos – isbn 9789021545905

Lees ook:Recept Patat met cashewnoten
Lees ook:50 Curries uit India
Lees ook:De bijbel van de Indiase keuken
Lees ook:De echte Indiase keuken
Lees ook:De keuken in met Nigella Lawson

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “De Indiase keuken van Anjum

  1. Pingback: Recept Patat met cashewnoten | Koken

  2. Love2bake

    Je hoeft natuurlijk niet in het land van herkomst gewoond te hebben, om de keuken van dat bepaalde land te kennen. Dat wordt van moeder of van vader op kind doorgegeven.

    Ik vind deze weblog wel heel leuk hoor, ga vaker langskomen ^^

      /   Reply  / 
  3. Edith Dourleijn Auteur

    Nee, daar heb je ook wel weer gelijk in, maar toch houd ik zelf altijd wel zo mijn reserves. Maar goed, met dit boek pretenteerd Anjum Anand ook niet DE Indiase keuken te bekoken, maar haar eigen interpretatie ervan. En daarvan staan zeker leuke voorbeelden in dit boek!

      /   Reply  / 
  4. Pingback: Met Rick Stein Van kust tot kust | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>