Zoete verleidingen van Lonny Gerungan

Zoals ik vanmiddag al schreef, bij Indonesisch gebak stel ik me altijd van die felgekleurde cakejes voor. Deze worden zo fel van kleur door kleurstoffen te gebruiken. En je kunt het zo gek niet verzinnen of het wordt wel gekleurd: pudding, kleefrijstkoekjes, rijstebloemballetjes, flensjes, rijstebloemkoekjes, sponsecake of de al genoemde gewone cakejes.

Een ander belangrijk kenmerk van Indonesische zoeternijen is dat deze vaak gekookt of gestoomd worden. Het hartige gestoomde broodje met kip- of rundvleesvulling bao pao kennen we allemaal. Maar ook puddingen, koekjes en ander gebak, zoals deze roti kukus, worden in een stoommandje of -pan bereid. En dat is iets dat ik nog niet wist, en leerde in het nieuwe boek Zoete Verleidingen van Lonny Gerungan.

De technieken
De techniek waarmee de Zoete verleidingen worden gemaakt, dat bepaalt de indeling van de hoofdstukken. Zo gaan we koken, stomen, bakken in een oven of in een pan, frituren en tot slot geeft Lonny Gerungan ook nog recepten voor lekkere drankjes en smoothies. Interessant vind ik het om te lezen dat ze in Indonisie lang niet altijd dezelfde ovens gebruiken als we hier hebben. Een gas- of electra-aansluiting hebben ze niet overal, laat staan geld voor een grote oven. En dus maken ze met een tinnen bak op een komfoor (petroleumstelletje) een soort van oven. Maar hoe ze een mixer vervangen, dat vertelt Lonny dan weer niet.

Krakelingen
En door het gebruik van de genoemde technieken, is het niet altijd een stukje gebak zoals wij dat kennen. Maar ook de ingredienten die in Zoete verleidingen gebruikt worden zullen wij niet hiermee in verband brengen. En dan doel ik op andere meelsoorten, maar ook kleefrijst en (lablab- of mung-)bonen. En zo vinden recepten voor Pisang goreng en Gefrituurde zoete-aardappelkoeken een plekje in dit kookboek. En spekkoek natuurlijk! Maar ook krakelingen en spritsen behoren tot de Indonische zoete keuken. Met dank (?) aan ons koloniaal verleden. En omgekeerd hebben wij onze koek- en speculaaskruiden weer van de Indonesiers afgekeken, die volop specerijen in hun Zoete verleidingen gebruiken.

Door de technieken en de ingredienten die wij niet zo snel associeren met zoete lekkernijen zal je in dit boekje genoeg inspiratie opdoen om je gasten eens op een andere manier te trakteren. Van de ingredienten wordt achterin uitgelegd hoe je ze kunt kopen (in de toko), bewaren en gebruiken, dus daar zie ik geen belemmering. Gewoon eens uitproberen dus! 

Zoete verleidingenZoete Verleidingen – Lonny Gerungan – Fontaine – isbn 9789059562776

Koop dit boek bij BOL.com

——————————————————————————————————

Lees ook:Recept Indonesisch gestoomd gebak (roti kukus)
Lees ook:Hartige verrassingen van Lonny Gerungan
Lees ook:ontmoet je favoriete kookboekenschrijver/ster
Lees ook:Recept Indonesische vruchtensalade
Lees ook:Recept Geroosterde zoete uien

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Zoete verleidingen van Lonny Gerungan

  1. Dannis

    Leuke recensie!
    Hoe die mixer trouwens wordt vervangen dat kan daar maar op één manier… kloppen tot je er bij neervalt… ;)
    Mijn Oma maakte vroeger (en nu trouwens nog steeds) spekkoek.
    Maar vroeger als het bijv. voor een bruiloft was ging dat met kilo’s tegelijk en dan werd het beslag gemaakt in een gigantische waskom en mijn oom’s (zo klein als ze nog waren) klopten met twee gardes per persoon net zo lang tot alles goed gemengd was. Die zijn nu dik over de 50 maar hebben nu nog steeds last van hun armen. (rsi?)
    Tegenwoordig doet mijn oma het nog steeds zo maar inplaats van 4 gardes en 2 uur kloppen zijn het nu 2 mixers voor ongeveer 30 min.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Tja, de tijden waren vroeger echt niet altijd beter, dat zie je maar. Zonder mixer zou ik veel dingen nu waarschijnlijk toch niet maken…

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>