Hartige verrassingen van Lonny Gerungan

Snacks uit de muur, dat zie je toch alleen in Nederland? Toen Lonny Gerungan uit Indonesië naar Nederland kwam was hij verbaasd. Maar hij eigende zich de Nederlandse snack’cultuur’ al snel toe. Met een anekdote hierover leidt hij zijn nieuwste boekje Hartige Verrassingen in. 

Met dit kookboek wil Lonny Gerungan laten zien dat ook Indonesië een heuse snackcultuur kent, al is die langzaam aan het verdwijnen. Voor het de hele dag door eten van kleine hapjes hebben de mensen ook daar geen tijd meer. Maar om dit niet geheel verloren te laten gaan, bundelde Lonny Gerungan de recepten uit zijn jeugd in Hartige Verrassingen.   Het boek
De recepten voor de verschillende Indonesische snacks en hapjes worden in zes hoofdstukken uitgewerkt, waarbij de kooktechniek centraal staat. In het hoofdstuk ‘koken’ worden de hapjes gegaard in kokend water, en zo komen ook stomen (denk aan Bao pao), bakken (in de koekenpan van Martabak bijvoorbeeld), roosteren, frituren en koude gerechten aan bod. Uit het laatste hoofdstuk gaf ik al eerder het recept voor een Indonesische vruchtensalade. Het hoofdstuk over frituren is het langste met recepten voor een Indonesische kroket, loempia’s, pasteitjes, maar ook verschillende soorten chips, gevulde pannenkoekjes en gefrituurde casave. En dan heb ik nog niet alle recepten bij naam genoemd.

Herinneringen en tips
Ieder hoofdstuk wordt kort ingeleid met herinneringen aan Lonny Gerungans jeugd op Bali. Daar werkte zijn vader als chef-kok in hotel Bali, en ook zijn moeder werkte daar in de keuken. Dus haalt Lonny Gerungan veel herinneringen op aan eten in zijn jeugd. Maar vaak ook worden de hoofdstukken ingeleid met tips voor de te gebruiken technieken. Zo is Lonny Gerungan fan van rijstolie in om te frituren en legt hij de principes van het stomen van pakketjes in bananenblad uit.
Ook de lijst achterin het boek met een overzicht van de gebruikte ingrediënten achterin het boek is handig. Wat iets is, hoe je het gebruikt en bewaard, het wordt van Bakasang tot Vissaus, allemaal uitgelegd. Helaas is ook in dit boek de index niet meer dan een opsomming van de gerechten.

In zijn inleiding sprak Lonny Gerungan de wens uit ons Hollanders kennis te laten maken met de Indonesische snacks, die heus ook een plaatsje in onze snackbar verdienen. Met dit boek is er geen excuus meer!

En ook heb je geen excuus meer om je eens in zoete Indonesische lekkernijen te verdiepen met het andere kookboek dat Lonny Gerungan tegelijkertijd uitgaf: Zoete Verleidingen.

(Met excuses aan de vaste volgers van koken.blog.nl: deze recensie had afgelopen vrijdag online moeten verschijnen, maar dat gebeurde niet door een foutje achter de schermen mijnerzijds.)

Hartige verrassingenUit: Lonny Gerungan – Hartige verrassingen – Fontaine – isbn 9789059563087

Koop dit boek bij BOL.com

———————————————————————————————————–

Lees ook:Recept Indonesische vruchtensalade
Lees ook:Zoete verleidingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Recept Indonesisch gestoomd gebak (roti kukus)
Lees ook:ontmoet je favoriete kookboekenschrijver/ster
Lees ook:Kookboek Lekker zonnig

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Hartige verrassingen van Lonny Gerungan

  1. Pingback: Recept Indonesische vruchtensalade | Koken

  2. Pingback: Groot Indonesisch Kookboek - Bep Vuyk | Koken

  3. Pingback: Recept Indonesisch gestoomd gebak (roti kukus) | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>