Denk jij bij Indonesisch gebak ook altijd direct aan fel gekleurde cakejes? En dan net zo fleurig als de kaft van het boek hier links laat zien? Ik doe dat wel. En ik ben blij te leren dat het assortiment Indonesische patisserie een stuk uitgebreider is dan dat. Dat las ik in het andere nieuwe boek van Lonny Gerungan, dat Zoete verleidingen heet. Hierin bundelde hij de cakes en koekjes uit de keuken van mijn (zijn!) vader. Lees vanavond hier wat ik van het boek vind.
Met dit kookboek laat Lonny Gerungan zien dat Indonesiers echte zoetekauwen zijn. En dat is misschien ook wel niet zo gek als je weet dat de suiker daar in de vorm van suikerrietstengels (tebu) gewoon in de natuur groeien. Dan ligt het wel voor de hand dat je hier samen met de andere ingredienten van Moeder Natuur zoals bananen, kokos en mango de lekkerste zoete verleidingen van maakt.
Dit recept voor Roti Kukus, ofwel gestoomd biscuitgebak, laat zien hoe je ook zonder oven een lekker stukje gebak kunt maken.
INDONESISCH GESTOOMD GEBAK
Roti kukus, en kukus staat voor deze bakvorm, gebruik er 1 van ca 20 cm doorsnede
Ingredienten:
* 280 gram bloem
* 1 tl bakpoeder
* 4 eieren + 1 eidooier
* 225 gr fijne kristalsuiker
* 1 zakje vanillesuiker
* 1,5 dl sodawater (of seven-up)
* 1 a 2 tl cacaopoeder
Bereidingswijze:
Bekleed de roti-kukusvorm met bakpapier en verwarm ‘m in een stoommand voor.* Verpak daarbij de deksel van de stoommand in een schone theedoek, zodat er geen condenswater straks in het deeg kan komen.
Meng de bloem met het bakpoeder en zeef dit.
Klop de eieren en de eidooier met de suiker en vanillesuiker tot een dikke schuimige massa (gebruik een mixer).
Spatel in delen de bloem en het sodawater er doorheen.
Neem ongeveer 4 eetlepels van het beslag apart en roer er wat van de cacaopoeder door.
Vul de vorm (pas, kan heet zijn!) tot driekwart met het blanke beslag en doe het bruine beslag hier op.
Zet de vorm weer in de stoommand, doe de (ingepakte) deksel op de stoommand en zet ‘m op een pan met zachtjes kokend water. Stoom de roti kukus in ca 30 minuten gaar.
Let op: open de pan niet tijdens het stomen, en laat het gebak na het stomen nog 5 minuten in de gesloten mand staan.
* Vul een pan met water, breng dat aan de kook en zet daarop een passend stoommandje. Daarin zet je de roti-kukusvorm, en zo vervolg je het recept.
Uit: Zoete Verleidingen – Lonny Gerungan – Fontaine – isbn 9789059562776
——————————————————————————————————
Lees ook:Zoete verleidingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Hartige verrassingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Terug naar mijn Roti
Lees ook:ontmoet je favoriete kookboekenschrijver/ster
Lees ook:Recept Indonesische vruchtensalade
Pingback: Zoete verleidingen van Lonny Gerungan | Koken