Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk

In de tijd dat het Hollandse AGV’tje (aardappel-groente-vlees) nog bijna iedere dag op tafel kwam, was een Groot Indonesisch Kookboek een waar avontuur. Lezers moesten ingeleid worden in vreemde ingredienten zoals djienten en sereh, waarvan we nu allemaal toch wel weten dat er komijn en citroengras bedoeld wordt. En in die tijd was ‘bij de Chinees’ eten nog een uitdrukking die tussen haakjes gemeld moest worden, terwijl tegenwoordig geen culi er dood gevonden wil worden. En toch zijn deze teksten in een nieuw boek te lezen.

Het Groot Indonesisch Kookboek van Bep Vuyk, de grote klassieker, is woord voor woord opnieuw uitgegeven. Dankzij dit boek leerden de Nederlanders zelf hun rijsttafel samenstellen, en zullen opnieuw nieuwe generaties hobbykoks zich deze keuken eigen maken. En daarmee is geen woord ongelogen. Het boek is inmiddels toe aan de 39e druk!  

De Indonesische keuken
Eigenlijk kan je niet goed spreken van één Indonesische keuken. Ieder Indonesisch eiland heeft zijn eigen tradities, bereidingswijzen en gerechten en daarnaast kende Indonesie ook migranten zoals de Chinezen die hun eigen keuken meenamen. Maar ook de invloed van de Nederlanders op de Indonesische keuken is zichtbaar geweest. Na deze korte inleiding over de geschiedenis van de Indonesische keuken, worden kort wat keukengerei en de belangrijkste ingredienten besproken. Daarna is het de beurt aan de recepten.

Het boek
In de jaren 70, toen het boek verscheen, was er nog geen sprake van mooie gelikte (?) foto’s van de gerechten. Dus ook niet in dit boek. Wel zijn de titels van de recepten in een andere kleur en lettertype weergegeven en heeft de vormgever op sommige pagina’s een fraaie doch sobere bloemen of bladeren getekent. En daar moet je het mee doen. Na een hoofdstuk vol rijstgerechten volgen de sambals om zelf te maken (en dat is heus zo moeilijk niet!), sajoers en soepen, vleesgerechten, vis en andere zeedieren, gevogelte, eiergerechten, gerechten met tahoe en tempe, droog gebakken gerechten (gorengans), zuren (atjars), salades en groentengerechten, sauzen, mie en andere Chinese gerechten om te eindigen met de zoete gerechten.

De recepten
Ieder hoofdstuk wordt kort ingeleid met de belangrijkste info die je nodig hebt om de recepten te kunnen koken: uitleg van de termen en andere achtergrondinformatie. En hoewel de namen van de gerechten  veel Indische termen (sajoer, soto, boemboe) bevatten, worden ze door deze uitleg wel duidelijk. En soms staat er nog een verduidelijkende term onder geschreven. Al had dat wat mij betreft wel onder ieder recept gemogen, om sneller en in één oogopslag te kunnen zien wat je van een recept kunt verwachten.

Aargh, de index ontbreekt
Ik het weet het, het wordt een beetje mijn stokpaardje. Maar toch wil ik ’m ook nu gaan berijden. Want een boek als dit over een exotische keuken kan toch niet zonder goede index? Achterin dit boek staat alleen een opsomming van de gerechten in de volgorde zoals ze in het boek terugkomen. Dat is eerder een veredelde inhoudsopgave dan een index.
Nee, ik had graag een uitgebreide index gezien waarin ingrediënten en termen terug te vinden zijn. Want in het recept voor de Indonesische vis in een pakketje wordt asemwater gebruikt. Nu was ik dat al wel ergens in één van de inleidende teksten tegengekomen, hoe je dat maakt, maar dat kon ik niet zo 123 terug vinden. Dat heeft me een hoop bladerwerk, tijd en ergenissen gekost. En dat had heus voorkomen kunnen worden als er even over was nagedacht en wat meer tijd in was gestoken. De gebruiksvriendelijkheid van het boek wordt daarmee een stuk minder en dat vind ik oprecht jammer. De Indonesische keuken is er zeker één die weer wat meer in the picture mag komen.

Het groot Indonesisch kookboekGroot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk – Kosmos - 9789021545691

Koop dit boek bij BOL.com

——————————————————————————————————-

Lees ook:Recept Indonesische vis in een pakketje van de barbecue
Lees ook:Hartige verrassingen van Lonny Gerungan
Lees ook:Recept Indonesische vruchtensalade
Lees ook:Boekoe Kita (Ons boek)
Lees ook:Het Groot Surinaams Kookboek is herdrukt

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Groot Indonesisch Kookboek – Bep Vuyk

  1. Pingback: Recept Indonesische vruchtensalade | Koken

  2. Mary van der Geest

    Beste mensen,

    Ik kijk graag naar wie is de chef. Op dit moment zijn er herhalingen en ben naarstig op zoek naar de Turkse gerechten van chefkok Esra(schuilnaam meen ik). Zij heeft o.a. kofte gekookt gebakken met met aubergines in de oven daarover heen een tomatensaus met paprika saus wat aangelengd is met water. De rode linzen soep diende als voorgerecht. Echter meerdere gerechten gekookt maar dat is mijn ontschoten.

    Misschien bent u in de gelegenheid om dit alsnog naar mijn e-mail adres toe te zenden.

    Het is des te jammer dat u de koks(handig zal zijn ook het vernoemen van de “schuilnaam”)
    niet bij naam noemt en de data’s(evt. herhalingdata’s. Dit maakt het zoeken des te makkelijker.

    Kunt u mij ook mededelen wanneer de nieuwe afleveringen plaats vinden?

    Alvast voor uw medewerking,

    Met vriendelijke groet,

    Mary van der Geest

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Recept Indonesische vis in een pakketje van de barbecue | Koken

  4. Leonie

    Hallo Mary,

    Haar echte naam is Hilal. Op de website van rtl kon ik zo snel niet haar recepten vinden. Wellicht dat u hier via een e-mail naar Mastika, het restaurant waar zij werkzaam is, aan kan komen. Succes!

    Groet,

    Leonie

      /   Reply  / 
  5. Pingback: Hartige verrassingen van Lonny Gerungan | Koken

  6. Pingback: Boekoe Kita (Ons boek) | Koken

  7. Catering Drenthe

    Zo’n Indonesisch kookboek is erg handig bij het bereiden van een Indonesische tafel! Iemand al ervaring mee?

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>