Koken uit het hart

koken uit het hartNiet alleen ben ik heel erg geinteresseerd in wat mensen op heel andere plekken in de wereld eten, ook dichtbij huis wil ik dat graag van iedereen weten. En het liefste neem ik daarbij ook een kijkje in het verleden. En met het boekje Koken uit het Hart kan ik dan mijn lol ook meer dan op. Dit boekje staat vol met streekgerechten uit het Groene Hart van de Randstad uit de periode 1950-1970. De schrijfster Jannie de Ruiter putte daarvoor uit haar eigen geheugen, geholpen door kookboeken uit die tijd, streekmusea, vroegere buren en natuurlijk het internet. En daaruit ontstond dit mooie inkijkje.

De geschiedenis
Het boekje begint met een inleiding over het ontstaan ervan. Dan vertelt het kort en bondig over de keuken van Het Groene Hart vanaf de Middeleeuwen tot nu. En zo leren we dat we al in de Middeleeuwen allerlei ingredienten in 1 pan gooiden voor een lekkere stoofpot, over het eerste Nederlandstalige kookboek uit 1510, over de rijkdom tijdens de Gouden Eeuw en hoe toen artsen kookboeken gingen schrijven. De aardappel deed zijn intrede in de 18e eeuw en de dagelijkse kost werd eenvoudiger. In de 20e eeuw veranderden nieuwe technologische ontwikkelingen en nieuwe ingredienten onze kijk op voeding. Maar steekproducten en -recepten bleven overeind.

De recepten
Van soepen en stamppotten, naar recepten met groenten, vlees, (zelfgevangen zoetwater)vis en kaas om te eindigen bij toetjes en lekkers, dat is de indeling van de recepten. De recepten uit het Groene Hart bevatten veel knollen en kolen, veel fruit, veel zuivel en kaas. Vis, zoals paling en snoekbaars, en vlees zoals hazen werden zelf gevangen, dus ook daarvoor enkele recepten. En natuurlijk staan er veel doe-het-zelf-gerechten zoals voor het inmaken van witte kool tot zuurkool, kaaskroketten, rijstebrij en pannenkoeken in het boek. Jannie de Ruiter heeft ze aangevuld met wat eigentijdsere recepten, zoals voor een Mediterrane kaasfondu, een Goudse kaas-mosterdsoep of een stamppottaartje.

Ik vind het een erg leuk boekje, omdat het laat zien hoe we vroeger aten en met de nu onbekende vergeten groenten kookten. Veel recepten zouden eigenlijk standaard tot je repertoire moeten behoren, maar omdat koken niet meer zo vaak als vroeger van ouders op hun kinderen overgedragen worden, zullen veel van de recepten voor jongeren nieuw zijn.
En dat maakt het boekje leuk voor iedereen die in koken geintereseerd is. Voor de ouderen onder ons zal het diverse herinneringen aan vroeger (zowel het hoofdgerecht als het toetje uit 1 en hetzelfde bord!) ophalen, terwijl jongeren leren hoe ze die klassiekers moeten maken.
Het boekje kan je bestellen op de website van De Stichting Het Groene Hart.

Koken uit het hart: Streekgerechten uit het Groene Hart van de Randstad – Jannie de Ruiter, Stichting Groene Hart.

Lees ook:Recept Goudse kaas-mosterdsoep
Lees ook:Wat het Groene Hart schaft
Lees ook:Kookboekenworkshop Exotisch koken
Lees ook:‘Overheid moet eetgedrag sturen’
Lees ook:Valentijnsdag: zeg het met eten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Koken uit het hart

  1. Pingback: Kookboeken van Sinterklaas of de Kerstman | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>