5 Mythes over haring

Het was een teleurstelling. Ons was beloofd om mee te varen met een heuse haringkotter, die de eerste haring aan land bracht. Het was eind mei en normaal gesproken de tijd dat de haringvangst begint. Maar we hadden pech, door het koude voorjaar was de haring nog niet vet genoeg. Dit plaatje hebben we dus niet kunnen zien.

Bron: Productschap Vis | Goffe Struiksma

Bron: Productschap Vis | Goffe Struiksma

Intussen zijn we vier weken verder. Als het goed is hebben de vissers de afgelopen twee weken wel veel haring kunnen vangen. Genoeg om vandaag uit te roepen tot Vlaggetjesdag en de start van het haringseizoen te kunnen vieren. Ja, je leest het goed, de vis die je als Hollandse Nieuwe eet, is niet kakelvers, maar al minstens twee weken oud.

We leggen het je uit aan de hand van de stellingen die we op 5 juni al online hebben gezet.

  

Hollandse Nieuwe is Nederlandse vis
Niet waar.
Tegenwoordig wordt het overgrote deel van de haring gevangen door Deense en Noorse rederijen. Zij varen naar het noordelijke deel van de Noordzee (tussen Schotland en Noorwegen) om daar ‘onze’ haring te vangen. Van alle haringkotters die tot de jaren zeventig vanuit de Nederlandse kust uitvoeren, zijn er nog maar twee over.
Dat is ook de reden dat we geen haringrace meer organiseren: het is of de één, of de ander die wint.

Haring kan je maar op 1 manier eten
Niet waar.
Je hebt Hollandse Nieuwe (ook maatjesharing) of ‘gewone’ haring.
Onze Hollandse Nieuwe  wordt vooral in ons land gegeten en ook in Duitsland en België lusten ze ‘m. In landen gruwelen ze ervan. Voor de Hollandse Nieuwe gaan vissers op zoek naar vette haring, die in mei en juni gevangen kan worden. Deze noemen we maatjes. Bij het verwijderen van de ingewanden mag de alvleesklier blijven zitten (dit is het bekende kaken). Uit deze klier komen enzymen die het visvlees mals maken en het die typische haringsmaak geven.
Buiten het maatjesseizoen wordt ook volop op haring gevist. Deze minder vette haringen worden net als andere vissen gefileerd en vervolgens ingemaakt, gerookt of gefrituurd verkocht in de Scandinavische landen. Of tot onze rolmops verwerkt. Het kaken blijft dus achterwege. Als verse vis wordt haring nauwelijks gegeten, daarvoor is ze te smakeloos - is mij verteld.

Hollandse Nieuwe kan je alleen van mei tot september eten
Waar en niet waar.
Het is waar omdat in de vangstperiode de vis zo genoemd mag worden.  Na september heten ze officieel maatjes(haring).
Maar het is ook niet waar. Op Hollandse Nieuwe kan alleen in mei en juni worden gevist. Maar doordat de haring wordt ingevroren, blijft ze een jaar lang goed. Zo goed, dat de ingevroren Hollandse Nieuwe het hele jaar door ‘vers’ gegeten kunnen worden. Zonder smaakverlies. Iedere visboer ontdooit iedere avond zoveel haringen als hij de volgende dag denkt te kunnen verkopen.
Kies bij voorkeur een haringboer die zijn haring direct voor je fileert. Na het fileren gaat de kwaliteit namelijk snel achteruit.

Vroeger was de Hollandse Nieuwe zouter dan nu
Waar.
Tot de jaren zeventig waren er geen diepvriezers aan boord van schepen. Vette haringen werden aan boord gekaakt en ingezouten om ze te conserveren. Eeuwenlang aten mensen dus gezouten haring, die voor consumptie eerst teruggeweekt moest worden. De laatste vangst voordat een schip naar land terugging, werd vaak minder sterk gezouten omdat deze minder lang bewaard hoefde te worden. De vissers wisten namelijk al dat ze snel thuis zouden zijn. Deze zogenoemde ‘groene’ haringen hoefden niet teruggeweekt te worden en vielen erg in de smaak. Maar er vielen ook mensen van om, die ziek werden van de haringworm. Invriezen bleek de oplossing. De haringworm overleefde dat niet, de haring hoefde niet te worden gezouten en de smaak bleef perfect. 
Er zijn regionale smaakverschillen in Hollandse Nieuwe
Waar.
In kustplaatsen waar traditioneel de haring aan land kwam houden ze van een lichter gezouten haring. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rotterdammers, wier haring bij Vlaardingen aan land kwam. Friezen en Groningers houden van meer zout. Voor Amsterdammers mag de haring gerust een maatje groter zijn en mag het visvlees doorrijpt, ofwel wat malser zijn. Brabanders houden juist van een kleinere, stevigere haring.

Had je ze goed?

Lees ook:Duurzame Hollandse Nieuwe
Lees ook:Boete voor te vroege Hollandse Nieuwe
Lees ook:Eerste vaatje Hollandse Nieuwe levert 66 duizend euro op
Lees ook:(Geen) Vlaggetjesdag
Lees ook:Eerste vaatje haring levert 55.000 euro op

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>