Gratis uien en aardappelen

Het is maar gek verdeeld in de wereld. Aan de ene kant hebben we zoveel goedkoop eten, dat de boeren hun waar aan de straatstenen niet kwijt kunnen en dat we massaal te dik zijn. En aan de andere kant bijten ze op een houtje. In dit blogje zal ik deze problematiek niet oplossen, maar je wel een klein beetje hiervan bewust maken.

Door je te vertellen waar je dit weekend gratis uien en aardappels kunt halen!
    

Want dat is het gekke. Nederlandse boeren produceren zoveel, dat ze èn daarmee een unieke rol in de wereld innemen (relatief veel export) èn dat ze er eigenlijk te weinig voor krijgen. De oplossing wordt dan vaak gezocht in een nog hoger volume, maar het lijkt mij dat dat de weg niet (meer) is.

Gratis uien
In het komende weekend kan je gratis uien halen vanaf vrijdag 30 maart, 18.00 uur.  Het bedrijf Mediametic heeft een kwart miljoen uien van boer Jo Flens opgekocht en lost ze om 18.00 uur voor het eigen bedrijf op het Oostenburgereiland in Amsterdam. Hier vind je meer info over de actie en hoe je je kunt aanmelden om de gratis uien te rapen.

Power to the pieper
500 ton aardappelen die geen cent meer opleveren. Boer Krispijn van der Dries uit Flevoland zit ermee in z’n maag en heeft zijn vrienden van de Youth Food Movement om hulp gevraagd. Samen besloten ze een deel van de aardappelen (1 ton!) op 1 april om 15.00 uur op de Dam te storten.  Hier meer info, en of het ècht geen grap is….? Dat leggen ze hier uit.

En wat maak je dan met al die aardappelen en uien? In elk geval deze heerlijke Spaanse tortilla. Want als het goed is, is de lente al zo hard begonnen dat de kippen weer aan de leg zijn. De mijne althans wel!

Lees ook:6 en 7 juni Lekker naar de biologische boer
Lees ook:Groenten per vierkante meter te koop
Lees ook:Recept – uiensoep
Lees ook:Recept Pot-au-feu
Lees ook:Antwerpen Proeft 2010

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Gratis uien en aardappelen

 1. Gerco

  Leuk initiatief.. alleen jammer dat jullie niet aan de voedselbank denken, die zouden dit zo ontzettend goed kunnen gebruiken!

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn

   Ja, dat was ook een goede bestemming geweest, Gerco. Maar dit zijn acties die bedoeld zijn om mensen bewust te maken van hoe we met onze landbouw(ers) omgaan. Als ze die aardappelen en uien aan de voedselbank hadden gegeven, was er vast niet zoveel aandacht voor geweest. Hoe goed de bestemming voor deze groenten ook was geweest..

     /   Reply  / 
 2. Wiljan Koopmans

  Actie om mensen bewust te maken? Dat moet je de mensen die tegenwoordig geweigerd worden bij de voedselbank uitleggen!!!
  Het is idd zo krom als een hoepel in dit land, maar je kan ook een ludieke actie bedenken met gratis aardappelen en uien voor mensen die het echt minder hebben.
  Die verwaande rechtsdraaiende bio yuppen zijn de enige die in de rij staan met een bakfiets waar vandaag eens geen 3 kinderen in zitten maar volgestort moet worden met gratis spullen.

    /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>