Een keuze maken uit 299 recepten is geen gemakkelijke opgave. En al helemaal niet als je het gevoel krijgt dat je al deze recepten wel een keer zou willen maken. Maar goed, je moet ergens beginnen en dus koos ik dit recept voor Pot-au-feu, ofwel pot op het vuur. Dit is een lekker stoofgerecht met rundlvees en het staat in het boek A propos Bistro, wat een lofzang is op de gewone Frankse keuken, die je thuis kunt koken. Vanavond leg ik je uit waarom ik dat vind.
Ingredienten:
* 500 gr klapstuk
* 500 gr rundermuis
* 1 ossenstaart
* 3 uien
* 300 gr bleekselderij
* 6 wortelen
* 3 preien
* 6 meiknolletjes
* ½ groene kool
* 3 mergpijpjes
* 6 aardappelen
* 12 kruidnagels
Bereidingswijze:
Bind de stukken vlees op, zodat ze mooi in model blijven. Of vraag of je slager dat wil doen.
Doe het vlees in een ruime pan, giet er zoveel water op dat ze onder staan en breng aan de kook. Schuim regelmatig af.
Pel de uien en steek in iedere ui 4 kruidnagels.
Voeg het bouquet garni, de uien en de bleekselderij in kleine stukken toe aan het vlees. Laat dit alles ca 2 uur koken.
Voeg de schoongemaakte wortelen, meiknolletjes, prei, kool en de mergpijpjes toe. Kruid het gerecht met veel zout. Laat nog 1 uur koken.
Kook de aardappelen intussen zoals je gewend bent in een andere pan.
Dien de pot-au-feu op met grof zout, de aardappelen en augurkjes.
Uit: A propos Bistro – Stéphane Reynaud – Fontaine/Lannoo – isbn 9789072975034 – website
Lees ook:Recept stoofschotel met bier en wintergroenten
Lees ook:Recept Goulashsoep
Lees ook:Recept Soep met boerenkool en chorizo
Lees ook:Recept Stamppot met savooie kool van Sergio
Lees ook:Recept snert