Koop een drankje en adopteer een bij

Het gaat niet goed met de bijtjes en daarom is 2012 uitgeroepen tot het Jaar van de Bij. Hoewel normaal gesproken een klein deel van de bijenvolken de winter niet overleefd, is dat aandeel de laatste jaren enorm gestegen. En wetenschappers gissen nog naar de reden(en) hiervoor.

En waarom besteed ik daar op een blog over koken aandacht aan? Omdat bijen de bloemen bestuiven van de planten waarvan wij de vruchten eten. Denk aan courgettes, aubergines en bijna al ons fruit, bijvoorbeeld.
Einstein zou eens gezegd hebben dat vier jaar na het uitsterven van de bijen ook de mens zou uitsterven…   Hij heeft het niet gezegd, en zo’n vaart zal het wel niet lopen, maar het is wel illustratief.

Daarom dus, het jaar van de bij. Om bewustzijn te kweken voor het belang van de bij. Niet alleen voor ons voedsel, maar ook voor de mooie bloemen en planten in je eigen tuin. En omdat ik zelf vorig jaar met een cursus Bijen houden ben begonnen, zal ik hier op koken.blog.nl er regelmatig aandacht aan besteden. Met iedere keer een klein beetje info over bijen.

Laten we beginnen met de eerste actie die ik tegenkwam. Van Innocent, de sapjes- en smoothiesmakers.  Vanaf 21 maart, begin van de lente, adopteer je bij ieder flesje een bij. Eén bij is nog niet zoveel, zeker niet als je weet dat honingbijen in een volk samenleven. Maar met alle verkochte producten tezamen hoopt Innocent toch zo’n 200.000 bijen ‘door Nederland te kunnen laten zoemen’.

Bijen leven in een volk*
Als je weet dat honingbijen met tien duizenden in een volk samenleven, dan klinkt 200.000 bijen niet zo veel. In de winter is het volk heel klein (en overleven ze op de honing die ze hebben) en midden in de zomer is het bijenvolk zo groot, dat  ze uit wel 60.000 bijen kan bestaan. Dus om hoeveel Innocent-bijenvolken gaat het dan?
De actie Koop een smoothie en adopteer een bij zal een maand lang lopen. Op 21 april kunnen we dan de balans opmaken en weten hoeveel actieflesjes er verkocht zijn en dus hoeveel bijen er geadopteerd zijn. En van daaruit weer terugrekenen hoeveel bijenvolken de Amsterdamse bijenhouders extra te verzorgen zal krijgen. 

Leuk verzonnen!

* Overigens zijn er ook bijen die niet in een volk leven, maar alleen. Deze bijen overwinteren niet en maken daarom ook geen honing. Het zijn dus alleen de bijen die honing maken, die in een volk leven.

Lees ook:Fleur de Bij ontvangt een brief van de koningin
Lees ook:Nu proeven: stadshoning uit verschillende wijken
Lees ook:Bloesem op je bord
Lees ook:Recept met courgettebloemen
Lees ook:GardenMania community gardening

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Koop een drankje en adopteer een bij

  1. Herna

    Dat bijen dol zijn op planten weet ik sinds gisteren. Dat mijn kat dol is op bijen weet ik ook sinds gisteren! Resultaaat: hij heeft er 3 opgegeten en er moest met spoed een dierenarts komen. Wat een drama!

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn

      Oeps!! Vorig jaar vonden de jonge katjes van de buren (die vaak in onze tuin waren) ze ook zo geweldig om achter die bijtjes aan te gaan. Maar kregen ze niet te pakken. Maar ik had er veel lol om. Zeker omdat ik veel bijen in de tuin had omdat ik speciale ‘bijen’bloemen geplant had!

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>