recept borstplaat

December is dankzij Sinterklaas en Kerst echt een eet-maand. We kunnen ons dan te goed doen aan allerlei zoete lekkernijen en uren in de keuken vertoeven. En een blog over koken is daarom ook niet compleet zonder recepten. We beginnen met mijn favoriete sinterklaas-lekkernij: borstplaat.

Het enige waar je met dit recept op moet letten is dat je op het juiste moment de suiker uit de pan in je vormen giet. Dan worden ze mooi hard.

BORSTPLAAT

ingrediënten:
12 el suiker (ca 150 gram)
4 el water
1 el cacao of oploskoffie (of vanille-, citroen-, cacao- of frambozenessence, etc)

en dit moet je doen:
Vet je vormpjes in met wat boter en leg ze op een groot bord of bakplaat met bakpapier. Breng de suiker en het water langzaam aan de kook en laat ongeveer 5 minuten koken. Voeg dan evt cacao of oploskoffie toe en laat nog even meekoken.
Zorg intussen voor een klein kommetje met koud water. Om te testen of je suikermengsel de juiste dikte heeft, schep je voorzichtig (het is heet!) een druppel in het koude water. Als deze direct stolt, is het tijd om eventueel andere smaakmakers toe te voegen en dan snel de figuren vol te gieten. Zeker als je figuren wat kromgetrokken zijn, moet je deze even goed aandrukken en er eventueel iets zwaars op zetten zodat het suikermengsel niet uit de vorm kan lopen (Ja, hier spreekt ervaring :-( ).
En dan is het een kwestie van wachten tot het suikermengsel uitgehard is en je de borstplaat uit de vormen kunt halen.

Enne, niet vergeten je tanden goed te poetsen, he?

Een overzicht van de lekkerste Sintklaasrecepten op koken.blog vind je hier.

Lees ook:Recept – Borstplaat
Lees ook:recept bisschopswijn
Lees ook:Recept Zachte noten-chocoladecake
Lees ook:Lekker online knoeien met melk
Lees ook:Foodblogswap: Zeeuwse bolus

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “recept borstplaat

  1. Yvonne

    Wij vieren morgen Sinterklaas. Ik had al een speculaasstaaf in huis maar wilde nog iets…toen zag ik jou recept. Idee!
    Nu zit ik aan een kopje thee met heerlijke stukjes borstplaat te smullen. Er blijft wat over voor morgen.;-)
    Dankjewel voor de tip.

      /   Reply  / 
  2. edithdourleijn

    en jij brengt mij weer op een goed idee!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: recept amandelstaaf | Koken

  4. Pingback: recept speculaasbrokken | Koken

  5. Pingback: recept bisschopswijn | Koken

  6. Pingback: Sinterklaasrecepten | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>