Pizarro: een Spaans kookboek

Nu de lente weer in het land is krijg ik steeds meer zin om zomers te koken. Een Spaans kookboek helpt daarbij natuurlijk erg goed, omdat deze de zomerse sferen al direct op tafel weet te toveren. En dat is ook zeker zo met het kookboek Pizarro, dat naar eigen zeggen De authentieke Spaanse seizoenskeuken beschrijft. En daarmee zouden we niet meer hoeven te wachten op de lente om ook in de donkere winter wat zonnigs op tafel te kunnen zetten.

 

Pizarro is de achternaam van José Pizarro, een Spaanse chefkok in Engeland. Afkomstig van een boerenbedrijf weet hij als geen ander hoe belangrijk de seizoenen zijn en hoe lekker het eten uit de eigen tuin. HOewel de Spaanse keuken tegenwoordig vooral geassocieerd wordt met Ferran Àdria die als een alchemist de moleculaire gastronomie naar haar toppunt kookte, voor dit Spaanse kookboek is zeker nog een plaatsje vrij.

Pizarro ondekte zelf pas als student hoe leuk koken is. Voor die tijd kookte zijn moeder altijd de recepten van zijn grootmoeder. En koken werd zijn baan. Met dit kookboek laat hij zien hoe de recepten en ingrediënten uit zijn jeugd nog altijd een rol spelen in zijn koken.

Het kookboek Pizarro is zijn eerste boek en bevat een reeks aan recepten waar mijn smaakpapillen van gaan kwijlen. Nu ben ik dol op de Spaanse keuken, dus moeilijk is dat niet. Maar zeg zelf, klinken recepten als de Sint Jakobsschelpen uit de oven met knapperige serranoham, de Gebraden eend met kweepeer-escabeche, de Castilliaanse knoflooksoep of de Catalaanse spinaziesalade niet heerlijk? Tussen de recepten door worden van sommige ingrediënten of bereidingswijzen extra informatie gegeven, zoals over kastanjes, escabeche (marinade van azijn en specerijen), sherry, Spaanse ham, tapas, morcilla (Spaanse bloedworst) en de bekende gerookte paprikapoeder Pimentón de la Vera. Helaas is het lijstje met leveranciers van Spaanse ingrediënten en wijn op twee internetwinkels na (Spaanse winkel en Spanje winkel) niet door de uitgever uitgebreid naar de Nederlandse markt.

boek: Pizarro - José Pizarro – Fontaine – isbn: 978 90 5956 329 2 – bruna

Lees ook:Recept Catalaanse spinaziesalade
Lees ook:Recept Vegetarische taco’s
Lees ook:Hapas: een kookboek vol Nederlandse tapas
Lees ook:Claudia Roden – De smaken van Spanje
Lees ook:Moro Londen – Sam & Sam Clark

1 Reacties // Reageer

One thought on “Pizarro: een Spaans kookboek

  1. Spaans eles

    Als je het boek graag in het Spaans wil lezen is een Spaanse les misschien wel een goeie tip!
    Heb ik ook gedaan,
    groetjes

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>