Claudia Roden – De smaken van Spanje

De smaken van Spanje

Als de Britse Claudia Roden een kookboek schrijft, dan doet ze dat grondig. Dat is haar kenmerk, en dat geeft al haar kookboeken eeuwigheidswaarde. Ze maakt dan ook geen kookboeken die je lui op de bank even doorbladert, en je vooral geniet van de mooie plaatjes. Nee, Claudia Roden produceert tekst. Veel tekst. Maar wel heel fijne.

Ook over haar nieuwste kookboek, De smaken van Spanje, deed ze jaren. Met als doel om een goed overzicht te geven van de Spaanse keuken, haar ontstaansgeschiedenis en de lekkerste recepten die wij hier in onze eigen keuken ook kunnen maken. 
 

En daarmee wordt het een kookboek voor iedereen. Degenen die gewoon lekkere Spaanse recepten willen maken, maar ook voor diegenen die meer willen weten over de Spaanse keuken.  

Wie is Claudia Roden?
Deze grand dame van de Britse culinaire wereld is iemand om te koesteren. Ze rust niet voordat ze alles weet over een land, regio of keuken, voordat ze het boek uitbrengt. Ze praat in cafés met gewone mensen, logeert bij culinaire schrijvers, kijkt in de keukens van chefkoks en leest alles wat los en vast zit. Ook al spreekt en leest ze, zoals in dit geval, geen Spaans. Haar multiculturele achtergrond echter, maakt dat ze altijd mensen begrijpt en zelf begrepen wordt. Fascinerend!
Erkenning kreeg ze onder andere door de Johannes van Damprijs die dit jaar voor het eerst werd uitgereikt.

De smaken van Spanje
Zoals in elk land is de huidige keuken een optelsom van wat oude beschavingen, overheersers en migranten van meebrachten. Vis in zoutkorst, dat wij kennen als een hip gerecht uit de Italiaanse keuken, blijkt al door de Feniciërs te zijn klaargemaakt.  De combinatie van varkensvlees met komijn komt doordat de Arabieren en Joden na hun bekering tot het Christendom  het vlees net zo bereidden als lamsvlees. Ook olijfolie werd vermeden, om niet de indruk te wekken dat je van Joodse of Arabische herkomst was.
En zo staat het boek vol leerzame wetenswaardigheden.

De recepten
Zoals we gewend zijn van Claudia Roden staat ook De smaken van Spanje vol recepten. Prachtig vind ik de aansporing op pagina 93, waarna de inleiding overigens nog 30 pagina’s doorgaat: “.. ga er altijd vanuit dat een gerecht bedoeld is zoals u het lekker vindt.” Waarmee Claudia Roden aangeeft dat de kookregels in Spanje lang zo streng niet zijn als in Frankrijk, en je rustig recepten naar je eigen smaak kunt aanpassen. Als dat geen fijne aansporing is?!

.

boek: De smaken van Spanje van Claudia Roden [uitgeverij Fontaine, isbn 9789059564633] – meer culi boeken vind je in de rubriek kookboeken

Lees ook:Claudia Roden wint Johannes van Damprijs
Lees ook:De Joodse keuken
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Gala van het kookboek
Lees ook:Recept Spaans vis in groene saus met asperges

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Claudia Roden – De smaken van Spanje

 1. Herna

  Ik zou wel een recept uit dit kookboek willen zien!

    /   Reply  / 
 2. Edith Dourleijn Auteur

  Ik ga eens op zoek voor je, Herna! Wat voor soort gerecht had je in gedachten?

    /   Reply  / 
 3. Herna

  Dat is een goeie en moeilijke vraag. In ieder geval geen tradicionaal Spaans gerecht. Ik heb een hoop Spaanse kookboeken, waaronder Culinaria Espana, waar de meeste bekende Spaanse recepten in staan.
  Iets met vis,mijn voorkeur gaat uit naar de zeeduivel.
  Ben benieuwd en alvast bedankt voor het zoeken!

    /   Reply  / 
  1. Herna

   @Jasmijn, dank je wel. En.. nee deze ken ik nog niet. Ik was erg benieuwd met welk recept jullie zouden komen en of het een recept zou zijn wat ik nog niet ken. Ik woon al 38 jaar in Catalunya waar anders gekookt wordt. Dus ik ben heel blij met het recept en zal het jullie laten weten als ik het gekookt heb!

     /   Reply  / 
 4. Pingback: Recept Spaans vis in groene saus met asperges | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>