Jamie’s Amerika

jamies_amerikaNa jarenlang met Italie gedweept te hebben wilde Jamie Oliver eens wat anders. En dat pakte hij wel heel erg rigoreus aan. Want (de Verenigde Staten van) Amerika waar hij zijn pijlen op richtte wordt over het algemeen niet gezien als een land waar je als culi heel erg je slag kunt slaan. Maar vergeet de grote porties, de vette hamburgers, de grote shakes en al dat overgewicht, het land heeft meer te bieden.
Dat wordt wel duidelijk na een uurtje bladeren door Jamie’s Amerika.    

Wereldkeukens
Amerika - zo blijf ik het voor het gemak maar even noemen – is misschien wel het grootste immigratieland ter wereld. En dat betekent dat er uit vele verschillende keukens gekookt wordt. Niet alleen de oorspronkelijke bewoners, de Indianen, maar ook de voormalige slaven en alle vrijwillige immigranten namen hun eigen kennis van producten, smaken en bereidingswijzen mee. Soms mengden deze zich, en soms kan je de gerechten precies zo eten als in het thuisland van deze migranten. Maar daarvoor moet je dan wel buiten de de gebaande paden treden, en Jamie Oliver deed dat voor zijn nieuwset boek Jamie’s Amerika.

New York en Cajun
Zes regio’s vereert hij met een bezoek. Hij begint in de stad die hij al een beetje kent: New York, maar laat zich nu eens verrassen buiten Manhatten en na de bekende burger en zijn versie van de Waldorfsalade leert hij panpizza’s, cheesecake, cupcakes en Chinatown kennen. Maar ook Joden, Italianen, Peruianen en Egyptenaren hebben hun eigen gerechten naar deze stad die nooit slaapt meegebracht. In Louisiana leert Jamie een heel andere kant van Amerika kennen. De Cajunkeuken, Gumbo en visgerechten, maar ook heel bijzondere zoete gerechten staan in dit hoofdstuk. De broodpudding met saus van chocola en bier en de zoete aardappeltaart maken erg nieuwsgierig.

Met de Indianen en Engelen
Voor het derde hoofdstuk reist hij af naar Arizona waar Jamie kennis maakt met de oorspronkelijke bewoners, de Indianen. Met behulp van de ingredienten die zij gebruiken, en hun manier van koken die hij mocht afkijken vult hij het hele hoofdstuk met voedzame gerechten. Veel stoofgerechten, zoals deze met hert en jeneverbessen, soepen, maar wat zien die er lekker uit! Een heel andere wereld vindt Jamie in Los Angeles. In deze stad der engelen vindt hij veel lichte gerechten, met vaak een Italiaanse of Mexicaanse twist.

Slaven en Cowboys
In Georgia gaat Jamie op zoek naar de typische Zuidelijke keukens van Amerika. Soul Food van eenvoudige ingredienten zoals bonen en kolen, leerde hij er kennen. Maar ook de barbecue blijkt in deze regio een onmisbaar keukenattribuut, met natuurlijk de bekende Kip op het bierblik-recept. In het laatste hoofdstuk maken we kennis met de cowboys in het Wilde Westen. Stiereballen, gedroogde bonen, enorme steaks, koken op een kampvuur en het opbakken van restjes van de vorige dag  maken deel uit van hun menu. 

Ieder recept wordt zoals je gewend bent ingeleid, maar omdat de ingredienten en de keukens van de VS ons wat onbekender zijn, zijn deze vaak fijn informatief. En als je eigenlijk een beetje klaar was met Jamie Oliver, dan vormt dit boek een goed excuus om de banden toch weer wat aan te halen. Jamie’s Amerika geeft een bonte verzameling van gerechten, die je nog niet eerder in zijn boeken bent tegengekomen, en waarmee letterlijk een Nieuwe Wereld voor je open kan gaan.

Jamie Oliver – Jamie’s Amerika – Kosmos – isbn 9789021546810

Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Jamie’s reizen
Lees ook:Daar is Jamie weer

1 Reacties // Reageer

One thought on “Jamie’s Amerika

  1. Pingback: Recept Herfstige pasta met pancetta en pompoen | Koken

  2. Yvon

    Nog geen tijd gehad het boek goed te lezen, maar vluchtig bladerend zag ik al wel heerlijke recepten. Hoorde gister dat ik Jamie bij Pauw & Witteman had gemist, leuke uitzending!

      /   Reply  / 
  3. Pingback: Recensie: Jamie’s Amerika «Vergelijk boeken

  4. Pingback: Jamie Oliver beledigt The Village People | Koken

  5. Pingback: Jamie Oliver’s American Road Trip | Koken

  6. Pingback: Jamie’s reizen | Koken

  7. Pingback: Te gast bij Jamie | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>