Te gast bij Jamie

Ik zou het best graag een keer willen: bij Jamie Oliver aanschuiven. Ik heb echt geen idee of hij met zijn drukke bestaan, vier kinderen en moestuin ook zelf nog kookt. In zijn boeken lijkt het of het wel zo is, maar goed, daarvan weten we toch ook dat hij die al lang niet meer helemaal zelf maakt. De man heeft een groot team achter zich, en geef hem eens ongelijk. Èn kinderen leren wat goed eten is, èn een tal van restaurants runnen, magazines in verschillende talen maken en ik weet niet wat nog meer, daar kan ieder jaar een kookboek echt niet bij.

En toch was ik weer nieuwsgierig naar zijn nieuwste, 13e, kookboek. Te gast bij Jamie heet het. 
 
  Je schuift er niet letterlijk in aan zijn eigen tafel, maar krijgt een kijkje in de Britse keuken. Ja, Jamie Oliver die zich vooral op de Italiaanse keuken richtte, ondanks een uitstapje naar de USA en wat kleinere naar andere landen, ontdekt zijn roots. En dat is niet zo gek; deBritse keuken heeft een enorme opleving doorgemaakt. Net zoals de Nederlandse keuken stond het jaren en jaren in slecht daglicht. Die tijd is voorbij. En niet omdat de koks gerechten uit andere landen zijn gaan maken, nee, ze hebben hun eigen keuken, en alle invloeden die daarop zijn geweest, in een nieuw jasje gestoken. En nu is het tijd dat het grote publiek dat ook gaat doen, met Jamie!

Te gast bij Jamie
En wat eten we dan zoal, bij Jamie? De dag starten we natuurlijk met een Engels warm ontbijt. Allerlei varianten op de worst, spek en ei-maaltijden komen voorbij. Misschien moet ik pas in de middag bij Jamie langs gaan. Dan staat er vast al een heerlijke soep te pruttelen. En staat Jamie zelf vast al een heerlijke salade met zijn handen te husselen. Ik heb al een paar verzoeknummers die ik zeker zal indienen. Want ik wil hem zelf ook wel die komkommer in de lengte zien opensnijden, vol met groene kruiden zien stoppen en dan de komkommer raspen. Wat een geweldig idee!
Maar misschien zegt Jamie wel, “Kom op Edith, we gaan in de pub eten”. We weten allemaal dat hij in de pub van zijn ouders begon. Al begint deze pub inmiddels mythische vormen aan te nemen en noemt Jamie het een gastropub. Maar met het hoofdstuk Nieuwe Britse klassiekers laat Jamie in het hoofdstuk Pubhappen wel het engelse  dagelijkse eten zien, van alle bevolkingsgroepen uit het land. Maar dan met zijn eigen twist.
Ook de high tea ontbreekt niet. Die in Engeland overigens Afternoon tea heet. Van al die zoetigheden zou ik wel willen snoepen. maar niet te veel, want daarna neemt Jamie me vast mee uit vissen. Tenzij het zondag is en hij mij een traditionele zondagse lunch voorzet. Of zullen we toch gaan jagen? Na al dat vlees is het groentenhoofdstuk een beetje mager. Of zou hij dat doen, zodat ik nog wat ruimte voor het dessert zou overhouden?

Te gast bij Jamie is een onvervalste Jamie. Duidelijk uitgeschreven recepten, lange intro’s (waarvan de laatste net iets te vaak in de eerste overlopen), de bekende kleurrijke foto’s en frisse vormgeving. Her en der staan wat portretjes van bijzondere producten of producenten, en tussen de regels door veel informatie. Precies zoals we van Jamie gewend zijn. Kortom, fijn kookboek om eens een kijkje in de Britse keuken te krijgen. Met een overvalst Jamiesausje.

.

boek: Te gast bij Jamie van Jamie Oliver [uitgeverij Kosmos, isbn: 9789021551357 ]

Lees ook:Jamie Oliver’s American Road Trip
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Daar is Jamie weer
Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:De kookrevolutie van Jamie Oliver gaat los

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>