Maak kennis met Nigel Slater!

Edith (met d’r ogen op een kiertje!) & Nigel Slater
Foto door Lies Smits

Sommige uitnodigingen die op onze digitale deurmat vallen kunnen we niet afslaan. Of we op een zonnige dag (ja!) in restaurant De Kas in Amsterdam (ja!) wilden lunchen (ja!) met de Britse (Ja!) kookboekenschrijver en tv-kok Nigel Slater. JA!
Goed, dat van die zonnige dag stond niet in de uitnodiging, maar dat was het gister wel. We konden heerlijk aanschuiven op het terras voor een 5-gangenlunch waarin de koks van De Kas de gerechten uit het nieuwste kookboek Keukendagboek van Nigel Slater zouden koken.

[Let op: Volgende week kan je kans maken op dit heerlijke kookboek!]

En niet alleen hebben we genoten van dat heerlijke eten, Mr Nigel Slater bleek ook nog naast ons aan tafel te willen zitten! Een mooie gelegenheid om hem wat vragen te stellen.

Bekentenis
Maar ik zal het eerlijk verklappen. De avond ervoor heb ik me toch even in de man verdiept. Jarenlang BBC te moeten ontberen, slaat zo zijn kraters in je culinaire kennis. Zijn naam kende ik, maar ik had eerlijk waar, geen idee hoe de man kookte. Op zich ook niet zo gek, er is pas één van zijn 12 kookboeken in het Nederlands vertaald. Keukendagboek is het tweede.

Koken voor liefde
Wat ik ontdekte is dat Nigel Slater, pas 55 lentes jong, al zijn autobiografie heeft geschreven.  Toast heet het, en is in 2010 zelfs al verfilmd. Flink gedramatiseerd, tot woede van zijn stiefzussen, vertelt Toast het verhaal van de 9-jarige Nigel die geobsedeerd is door eten, maar behept met een moeder die zelfs bonen in blik weet aan te laten branden. Hilarisch om te zien hoe ze drie blikken in een pan kokend water zet en dat dat het avondmaal is. Enige jaren na haar overlijden gaat Nigel de strijd aan met de werkster om de liefde van zijn vader. Via diens maag.

Waar komt jouw fascinatie voor eten vandaan?

“Ik heb eerlijk waar geen idee. Ik kom niet uit een culinaire familie. We waren niet rijk en eten was vooral brandstof. Maar het zat er wel altijd al in bij mij. Ik heb er geen verklaring voor.”

De film opent met een scene waarin de voice-over een lofzang bezingt op een doodeenvoudige geroosterde boterham. Voor zijn moeder is het echter het redmiddel als het eten weer eens mislukt is. Toast maken en besmeren met boter is de ultieme liefde voor iemand uiten, voor de poëet Nigel Slater. Daarom vroeg ik hem:

Wat vind je leuker, schrijven of tv-maken?

“Schrijven. Omdat ik dan helemaal zelf kan bepalen hoe iets eruit komt te zien. Bij tv ben je zo afhankelijk van allerlei andere mensen en hun wensen. Dat heb ik niet als ik schrijf.”

Dan vertelt hij nog iets verrassends.

“Ik wilde eerst niet op tv. Het is dat ze me echt hebben overtuigd om het te doen. Maar ik ben blij dat het gedaan heb, hoor. Want ik vind het ook hartstikke leuk!”

Ik was tegelijkertijd verrast en niet verrast. Kijkend naar de dvd over de jonge jaren van Nigel Slater viel me iets op. Hij was zo moedig om als middelbare scholier te kiezen voor het vak koken. Als enige jongen! Niemand van de meisjes koos houtbewerking. Maar de stap maken om op tv te koken, vond hij dan ineens een moeilijke.
Niet verbaasd was ik over zijn voorkeur voor schrijven. In tegenstelling tot veel tv-persoonlijkheden trok hij niet de aandacht naar zich toe. Als de uitgever hem niet had voorgesteld, had ik niet geweten wie het was. De man is bescheiden, praat zacht en was op zijn beurt ook oprecht benieuwd naar zijn gesprekspartner.

Foodbloggen
Toen ik vertelde over koken.blog schrijf, werd hij nieuwsgierig.

“Dat is groot hier, he? Foodbloggen. In Engeland is dat ook zo, al krijg je er misschien niet zoveel van mee, omdat de Amerikaanse bloggers meer aandacht trekken.”

Op mijn vraag of er foodblogs waren die hij volgt, zei hij:

“Niet echt, ik probeer dat wel met een paar te doen, maar meestal gebeurt het dat ik me een paar uur verlies in het rondklikken van de ene naar de andere blog. Nieuwsgierig door de links die ze in hun berichten naar elkaar plaatsen, of mensen die bij elkaar reageren.”

Daar herkende ik me wel in. En jij vast ook?

Tot slot kregen we nog een gesigneerd exemplaar van Keukendagboek mee om te verloten! Maandag vertellen we je meer over dit unieke en geweldige (verklappen we alvast) kookboek en dinsdag staat de winactie online.

Het bewijs!

Het bewijs!

 

 

 

Lees ook:WINACTIE: Keukendagboek van Nigel Slater
Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Het Keukendagboek van Nigel Slater
Lees ook:Bouillon! magazine, winter 2013
Lees ook:De toppers van 2013

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Maak kennis met Nigel Slater!

  1. marion deboer

    Leuk stuk Edith! Die film moet ik ook nog zien. was een dag met een gouden randje, gisteren. hoop je nog een keer te ontmoeten. byeeee marion

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Dank je Marion, leuk om te horen. En vond het echt ook heel erg leuk om jou te ontmoeten! Ben benieuwd wat voor verhaal jij er tzt van zal maken. Als dat nog gaat gebeuren. ;-)
      Tot een volgende lekkere lunch!?

        /   Reply  / 
  2. Annette

    ha Edith!

    je enthousiasme spat ervan af!!
    mooi geschreven!

    groet
    annette

      /   Reply  / 
    1. Edith Dourleijn Auteur

      Het was ook zoooo enorm leuk, Annette! Moeilijk om daar niet enthousiast over te zijn.. ;-)

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>