Recept Speculaastaart

Sinterklaas is nog niet in het land, maar we worden al wel bedolven onder de pepernoten, kruidnoten, taai taai en ander snoepgoed. Dit alles kan ik nog heel goed laten liggen in de winkel, maar speculaas niet. Dat hoort voor mij ook echt bij de korter wordende koude dagen, waarin je je het liefste terugtrekt in je huis. En wil je eens wat anders met speculaas, maak dan deze speculaastaart.

Afkomstig uit het kookboek Eigen taart is goud waard van Blond Amsterdam.

SPECULAASTAART

Ingrediënten:
Voor het deeg:
* 300 gr bloem
* 100 gr bruine basterdsuiker
* 1 tl speculaaskruiden *
* mespunt zout
* 200 gr harde koude boter
Voor de vulling:
* 75 gr gedroogde abrikozen
* 75 gr rozijnen
* 100 ml vers geperst sinaasappelsap
* 2 stevige appels
* 300 gr amandelspijs

Bereidingswijze:
Begin met het deeg: Meng in een kom de bloem, basterdsuiker en zout door elkaar.
Snijd de boter in kleine blokjes en meng deze door de bloem. Kneed met koele handen tot een samenhangend deeg. Voeg eventueel 1 of  2 eetlepels water toe.
Laat het deeg afgedekt een half uur rusten in de koelkast en ga intussen verder met de rest van het recept.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Knip de abrikozen in stukjes en doe deze met de rozijnen en het sinaasappelsap in een pannetje. Breng aan de kook en laat ongeveer 5 minuten pruttelen, tot het vocht bijna verdampt is.
Schil intussen de appels en snijd ze in stukjes. Maak in een kom het amandelspijs met een vork los en meng de stukjes appel en het abrikozen-rozijennmengsel erdoor. Voeg eventueel nog wat sinaasappelsap erdoor om het iets smeuiiger te maken.
Vet een taartvorm in. Rol het deeg uit en bekleed de vorm met het deeg, ca 3/4 cm dik. Let op, gebruik niet al het deeg, maar ongeveer 2/3e! Verdeel het amandelspijsmengsel erover.
Van de rest van het deeg maak je kleine balletjes, ter grootte van kruidnootjes. Verdeel deze naast elkaar, tegen elkaar aan, over de vulling. Zorg dat de vulling helemaal bedekt is.
Bak de taart in de oven af in ca 50 tot 60 minuten.
Serveer met vanillesaus of vanilleijs.

* In het originele recept stonden deze er niet bij, maar hoe kan het anders een speculaastaart worden?

Uit het boek: Eigen taart is goud waard – Blond Amsterdam – Kosmos – isbn: 9789021548296
koop dit boek in de koken.blog-shop!

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten.

Lees ook:Recept Tarte Tatin
Lees ook:Recept appelcrumble
Lees ook:Recept Italiaanse appeltaart met pijnboompitten!
Lees ook:Recept Panettone / Italiaanse kerstcake
Lees ook:Recept Cheesecake met sinaasappel

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Speculaastaart

  1. Pingback: Eigen taart is goud waard | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>