Recept Torentje van pompoen met mousse van kwark en speculaas

Groenten verwerken in je toetje. Dat klinkt gek, maar dat kan! Zeker als je een zoete groente zoals pompoen neemt. En dat is precies wat er in dit recept gebeurd. De pompoen laat je in heel dunne plakjes in de oven op lage temperatuur drogen en kan je dan gebruiken in het nagerecht. Spannend!
Het handigste is om hiervoor een flespompoen te nemen, Vlaminingen noemen deze boterpompoen, omdat het bovenste deel helemaal uit vruchtvlees bestaat zodat je mooie ronde plakjes krijgt.

Uit het kookboek Denk (herfst)groenten! van de Vlaamse groentenkok Frank Fol, dat genomineerd is voor de verkiezing van Kookboek van het Jaar 2010.

Torentje van pompoen met mousse van witte kaas en speculaas
Verrassend nagerecht voor 4 personen

Ingrediënten:
* 12 heel dunne plakjes flespompoen, geschild
* poedersuiker
* 30 gr suiker
* 2 eiwitte
* 1 blaadje gelatine
* 200 gr magere wittekaas (kwark)
* 1 dl melk
* 40 gr speculaas, plus wat extra voor de garnering
* 1 citroen

Bereidingwijze:
Verwarm de oven voor op 100 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier en leg hierop de plakjes pompoen. Bestrooi ze met poedersuiker en laat ze in ongeveer 50 minuten drogen in de oven. Trek de plakjes los van het bakpapier en laat ze afkoelen.
Maak intussen de mousse:
Klop de eiwitten stijf met de suiker. Let op: maak eerst de kom en je mixerhaken schoon met wat citroensap of azijn, anders krijg je de eiwitten nooit stevig opgeklopt. Meng de kwark voorzichtig door de eiwitten.
Doe het blaadje gelatine in een ruime kom koud water. Verwarm de melk en verpulver de speculaas hierin en roer deze goed door zodat de speculaas kan oplossen. Haal de pan van het vuur en roer de geweekte (en goed uitgeknepen) gelatine erdoor. Laat afkoelen.
Rasp de schil van de citroen. Als het speculaasmengsel is afgekoel, maar nog niet ijskoud is, meng je de eiwitten en de citroenschil doorheen. Laat enkele uren in de koelkast opstijven.
Maak een torentje door een plakje pompoen op een bord te leggen. Hierop een lepel speculaasmousse, dan weer een plakje pompoen, mousse en herhaal dit nog één keer. Eindig met het vierde plakje pompoen.
Garneer met wat verkruimelde speculaas rondom het torentje en poedersuiker op het bord.

Lees hier meer over de verkiezing Kookboek van het Jaar 2010 en hoe je kunt stemmen op jouw favoriete kookboek.

boek: Denk groenten! serie, ook los te verkrijgen - Frank Fol – Minestrone – isbn: 9789081293174
Koop deze kookboeken of de box in de kookboekenshop!
Meer recensies van kookboeken kan je vinden in de rubriek kookboeken.

Lees ook:Recept Saffraanperencarpaccio met witte chocolademousse
Lees ook:Recept Hemelse Modder
Lees ook:recept speculaasbrokken
Lees ook:Recept Amandelsoufflé met abrikozen
Lees ook:Home made het beste kookboek van 2010

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept Torentje van pompoen met mousse van kwark en speculaas

  1. Pingback: Denk groenten! | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>