Recept voor kalkoen met Kerst

Ooit at ik in Amerika de lekkerste gebraden kalkoen ooit. Maar ja, daar weten ze wel hoe je zo’n beest moet bereiden. Waar deze grote vogel mee gevuld werd, dat weet ik niet meer, wel dat de koks ‘m geregeld bedruipten met het bakvet om een mooi knapperig korstje te krijgen. Dat is ook de tip die Sophie Dahl geeft in haar kookboek Miss Dahl’s heerlijkheden, waarover ik later meer zal vertellen. Zij serveert de kalkoen met de kerstlunch, maar daar hoef jij je natuurlijk niets van aan te trekken.

  

KALKOEN

* 1 kleine kalkoen voor ca 6 personen
* vulling

Verwarm de oven voor op 200 graden.
Vul de kalkoen, bijvoorbeeld met onderstaande vulling.
Leg de kalkoen op de borst in een braadslede (tip van Nigella Lawson!) en zet hem 30 minuten in de oven van 200 graden.
Draai dan de temperatuur naar 180 graden en laat de kalkoen nog 2 uur in de oven staan.
Bedruip de kalkoen regelmatig met het bakvet dat zich in de ovenschaal verzamelt en keer ‘m 40 minuten voor het einde om. De borst ligt dan boven en het vel kan zo nog mooi krokant worden.
Laat het beest onder aluminiumfolie een half uurtje rusten voor je ‘m aansnijdt (tip van mij!). De kalkoen is gaar als er helder vocht uit de poten vloeit als je ‘m aansnijdt.

MAISBROODVULLING
Dit kan een dag vantevoren voorbereid worden

Ingredienten voor het maisbrood – je hebt niet alles nodig voor de vulling:
* zonnebloemolie
* 1,75 dl karnemelk
* 2 eieren
* 115 gr gekookte en gepureerde zoete aardappel
* 150 gr maismeel/polenta
* 115 gr speltbloem
* 1 el bakpoeder
* 2 el bruine basterdsuiker
* 1 flinke snuf zout
Ingredienten voor de vulling van de kalkoen:
* ruim 100 gr maisbrood
* 1 ei, geklutst
* een hand vol cranberry’s
* 2 el sinaasappelsap
* 1 snufje vers geraspte nootmuskaat

Bereidingswijze:
Maak eerst het maisbrood:
Verwarm de oven voor op 190 graden en vet een bakvorm in met de zonnebloemolie.
Meng de karnmelk, eieren en gepureerde zoete aardappel in een kom.
Zeef de droge ingredienten boven deze kom en spatel ze door het mengsel.
Giet het mengsel in de bakvorm en bak het maisbrood in ca 25 minuten in de oven gaar.
Voor de vulling van de kerstkalkoen:
Hak 100 gr van het brood tot kruim en meng ze met het geklutste ei, de cranberrys, het sinaasappelsap en de nootmuskaat.
Vul hiermee de kalkoen en bak deze zoals hierboven beschreven.

Uit het boek: Sophie Dahl – Miss Dahl’s heerlijkheden – Truth&Dare – isbn 9789049998820- te koop bij Bruna

Lees ook:Miss Dahl’s heerlijkheden
Lees ook:Kalkoen van Nigella of liever van Jamie?
Lees ook:Recept Chocoladecake met in desertwijn gepocheerde perziken en pruimen
Lees ook:Recept Speculaastaart
Lees ook:Recept Italiaanse appeltaart met pijnboompitten!

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Recept voor kalkoen met Kerst

  1. Pingback: Miss Dahl’s heerlijkheden | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>