Kalkoen van Nigella of liever van Jamie?

In Engeland is ophef ontstaan over een kerstrecept van kookprinses Nigella Lawson. Traditiegetrouw wil zij een kalkoen bereiden, maar gaf daarbij een wonderlijk advies: een bijna zeven kilo wegende kalkoen zou zij in 2 uur en driekwartier bereiden op 180 graden.

Britse voedingsexperts van de Food Standards Agency waarschuwen nu voor vergiftiging van niet gaar gevolgelte (zoals door salmonella). De FSA zegt dat een dergelijk zware kalkoen toch bijna vier uur in de oven moet. Ook collega Jamie Oliver raadt een langere braadtijd aan en verlengt de braadtijd van de FSA met nog eens 20 minuten.

Over het algemeen wordt aangeraden om per 500 gram kalkoen een braadtijd van 35 minuten aan te houden. Let op dat met een vulling de kalkoen nog zwaarder wordt en dus langer in de oven moet. Andere tips zijn om de kalkoen in een bodempje bouillon te leggen en af te dekken met alufolie (dat je het laatste half uur eraf haalt) of plakjes ontbijtspek, zodat het vlees niet droog wordt.

Lees ook:Recept voor kalkoen met Kerst
Lees ook:Jamie Oliver verslaat Gordon Ramsay
Lees ook:Weer een dochter voor Jamie Oliver
Lees ook:Tip cadeau voor Kerst: Computerkoken met Jamie Oliver
Lees ook:Daar is Jamie weer

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>