Recept Stoofpot van kip en eekhoorntjesbrood

Je hebt vast wel eens van 'een plofkip' gehoord. Daarmee worden kippen bedoeld die in een legbatterij binnen 42 dagen vetgemest worden, waarna ze geslacht worden. Deze kippen (eigenlijk zijn het nog kuikens) 'leven' op runder- of varkenseiwitten en krijgen het al snel aan hun hart vanwege hun (te) snelle groei. Of ze zakken eenvoudigweg door hun poten.
Beter is het om een biologische kip, of een kip met het Label Rouge te nemen. Deze kippen hebben iets meer tijd gekregen om te groeien. Maar eigenlijk is dit recept voor deze stoofpot van kip met eekhoorntjesbrood geschreven voor de Chaamse hoen, al kom je deze kip niet zo snel meer tegen. Neem dan maar een biologische, een kip met het Franse rode label of een andere kip van onbesproken herkomst.

Het recept komt uit het boek Raapsteeltje, een boek waarin bijzondere, ambachtelijke en unieke Nederlandse producten centraal staan. Later meer over dit boek.

RECEPT STOOFPOT VAN KIP EN EEKHOORNTJESBROOD
voor 4 personen

Ingredienten:
* 4 kippebouten, van een eerlijke kip
* 1/4 knolselderij
* 1 winterwortel
* 3 uien
* 500 gr eekhoorntjesbrood
* 1 l gevogeltefond
* 25 gr boter
* 2 el bloem

Bereidingswijze:
Snijd alle groenten, maar niet de paddenstoelen, in stukjes van ca 1 cm.
Bak de kippebouten aan in de boter tot ze mooi bruin zien.
Voeg de groenten en de bloem toe, en bak alles goudbruin. Als je niet zo'n grote pan hebt, kan je beter de kip er even uit halen en warm houden in aluminiumfolie.
Blus dan af met de warme gevogeltefond en laat het gerecht in ca 40 minuten garen. Houd de deksel van de pan zodat de fond tot ongeveer de helft kan indikken.
Snijd intussen het eekhoorntjesbrood in plakken van een halve centimeter en bak ze mooi goudbruin. Serveer ze naast de kip. 

Serveer met aardappelpuree:
* 1 kg aardappels
* melk
* 100 gr roomboter
Schil de aardappels, snijdt ze in even grote stukken en kook ze in gezouten water gaar. Maak er een smeuiige puree van door ze te stampen (desnoods te mixen, maar niet te staafmixeren!) met de (warme!) melk en boter.

Uit: Raapsteeltje – Simone Kroon & Sandor Schiferli – Terra Lannoo - isbn 978-9058978707


Wil je nog meer recepten uit kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij ieder kookboek kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Preistamppot met gebakken vis
Lees ook:Recept Coquilles met eekhoorntjesbrood en hazelnoot
Lees ook:Kippen doelwit dieven in Engelse supermarkten
Lees ook:Recept Stiltonsoep
Lees ook:Kip op billboard (filmpje)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>