Het gerecht van 2012: Jasmijn genoot van klein en pikant

Voor mij zijn gerechten pas echt favoriet als je ze iedere keer weer opnieuw gaat maken of eten. Het begon allemaal begin dit jaar met een leuk recept dat ik ontdekte in het o zo fijne kookboek “Home Made” van Yvette van Boven: pikante borrelnootjes. Je maakt ze in een handomdraai, maar net zo snel zijn ze ook weer op! Zo lekker zijn ze. Licht pikant door de chilivlokken, zoet vanwege de suiker. Dus bakte ik ze weer opnieuw en daarna nog een keer. Allerlei excuses verzon ik om de nootjes weer te mogen bakken. Lekker voor bij de televisie, in de picknickmand of bij de borrel.

Feesthapje
Tot dat ik bedacht dat ze ook wel eens heerlijk konden smaken als vleesvervanger. Dan kon ik ze nog vaker eten. Wat ontstond was een zelfbedacht gerecht: Bulgur met saliepesto, komkommer en pikante zoete kaneelnootjes. Een gerecht dat geschikt is voor iedere gelegenheid. Hieronder presenteer ik het als een klein – en gezond – feesthapje. In kleine glaasjes ziet het er namelijk heel feestelijk uit en kleine porties zorgen juist voor veel meer smaaksensatie. Tenminste, als je je kan beheersen om niet de hele schaal leeg te lepelen.

Recept: Bulgur met saliepesto, komkommer en pikant zoete kaneelnootjes

Saliepesto
4 takjes salie
1 teentje knoflook
50 gram ongezouten macadamianoten
50 ml olijfolie

Pikant zoete kaneelnootjes
500 gram gemengde ongezouten noten (bv. cashew, paranoten, macadamia, reuzenpinda’s)
2 el.  appelstroop
100 ml ahornsiroop of honing
1 t. kaneel
1 tl. chiliflakes
200 gram rozijnen

Overige ingrediënten
50 gram feta
Halve komkommer
Sushi azijn
Peper en zout
100 gram bulgur
sushiazijn
Walnotenolie
Citroensap
50 gram feta
zout en peper
cress

Bereiding:

Pikant zoete kaneelnootjes: rooster de gemengde ongezouten noten op bakpapier in de oven op 180⁰C. Klop in een kom de appelstroop, ahornsiroop, kaneel en chiliflakes los. Doe de geroosterde noten erbij en leg dit mengsel uitgespreid weer terug op de bakplaat in oven, voor ongeveer 5 minuten. Af laten koelen en pas daarna mengen met de rozijnen.

Saliepesto: rooster de macadamianoten in een pan (of in de oven, 10 minuten 180⁰C). Laat de noten afkoelen. Pluk de salieblaadjes van de takjes. Hak de noten met de knoflook en de salie fijn in een blender. Voeg geleidelijk olijfolie toe.

Bulgur: Kook de bulgur volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snijd feta in kleine blokjes.Verwijder de waterige zaadlijsten van de komkommer en snijd wat je overhoudt in fijne brunoise (kleine blokjes).

Meng de bulgur met de feta, komkommer en saliepesto (deze laatste naar smaak, is behoorlijk krachtig van smaak). Breng op smaak met sushi azijn, walnotenolie, citroensap, peper en zout. Als laatste de pikant gezoete kaneelnootjes erdoorheen.

Serveer in kleine glaasjes of kommetjes met een klein lepeltje erbij. Garneer met wat cress.

 

Dit is de derde bijdrage, waarin de vier culinair redacteuren van koken.blog.nl terugblikken op het gerecht dat het meest hun smaakpapillen prikkelde in 2012.  

Lees ook:Recept Maaltijdsalade met geitenkaas en gemende noten
Lees ook:Recept Thaise komkommersalade
Lees ook:Recept Tabbouleh
Lees ook:Recept Tabouleh
Lees ook:Sjoerd’s zoete aardappelsalade (en beetje van Ottolenghi)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>