Sjoerd’s zoete aardappelsalade (en beetje van Ottolenghi)

Er zijn van die gerechten die je altijd bijblijven. Nu komt het bij mij niet vaak voor dat het dan een vegetarisch gerecht is waar ik van watertand. Tot het moment dat ik de lunchgerechten van Sjoerd Servaas proefde. Sjoerd is eigenaar van het cateringbedrijf Sjoerds Keuken die alle lunches verzorgde bij een 10 delige cursus die ik volgde in Amsterdam. Zijn lunches waren altijd volledig vegetarisch en ik keek (met nog vele cursisten) er telkens naar uit. Ik betrapte me er zelfs op dat ik tijdens de cursus regelmatig op de klok aan het kijken was om te beoordelen of het al lunchtijd was. Niet eerder heb ik zo genoten van groentegerechten,  salades, tapenades, smakelijke soepen en zelfgebakken brood, waarbij ik nooit een vlees- of viscomponent heb gemist. Ik kreeg erg veel inspiratie om zelf ook meer te koken met groenten en was dolgelukkig toen ik zijn recepten kreeg. Regelmatig maak ik nu ook vegetarische gerechten voor mijn gasten die er allen net zo enthousiast op reageren.

Beetje van Ottolenghi en een beetje van Sjoerd
Hieronder het recept van Sjoerd’s zoete aardappelsalade, waarvan hij eerlijkheidshalve vermeld dat het geïnspireerd is op een recept uit The Cookbook, (p. 67) van de beroemde groentegod Yotam Ottolenghi waarover we op Koken.blog.nl al eerder schreven.  Eerlijkheid waardeer ik, want veel koks gebruiken recepten van anderen zonder de bron erbij te noemen. Onderstaand recept stond vorig jaar bijvoorbeeld ook op www.Culy.nl vermeld als recept van Caroline. Toevallig precies hetzelfde als het recept van Ottolenghi? Sjoerd heeft de hoeveelheden kruiden een beetje aangepast. Hij adviseert dat je altijd een beetje meer of minder van het een en ander moet doen. Je moet afgaan op je eigen gevoel of smaak op het moment en vooral met heeeel veeel liefde koken. Dan komt het altijd goed!

Geroosterde zoete aardappel met pecan noten en maple syrup

ingrediënten
2 zoete aardappelen (oranje van binnen ! – niet die lichte kleur),
ca. 850 gram
3 eetlepels olijfolie
35 gram pecan noten
4 bosui, grof en schuin gesneden
4 eetlepels platte peterselie, grof gesneden
2 eetlepels koriander, grof gesneden (goed wassen en droogdeppen!)
35 gram rozijnen, geweekt in heet water (half uurtje)
zout en peper
optie: 1/4 theelepel chilli flakes¹

dressing:
4 eetlepels olijfolie
2 eetlepels ahornsiroop (natuurwinkel)
1 eetlepel sherry vinegar of mirin
1 eetlepel citroensap
2 eetlepels sinasappelsap
2 theelepels geraspte verse gember of 1/2 theelepel gemberpoeder (let op:
verse gember kan overheersend zijn)
1/2 theelepel gemalen kaneel

Bereiding. Verwarm de oven voor op ca. 190 graden Celsius. Begin met de zoete aardappels; Niet schillen, gewoon even schoonmaken. Snijd de aardappel in 2 cm stukjes, niet te groot dus. Wel alles in ongeveer dezelfde grootte snijden ivm baktijd. Voeg zout, peper en olijfolie toe en meng goed met je handen. Rooster in de oven totdat ze gaar zijn. Roer af en toe om. Kooktijd 15-30 minuten afhankelijk van de oven en de grootte van de stukken. Controleer regelmatig. Niet tot pap koken! Rooster de pecan noten in een koekenpan of oven tot lichtbruin. Snij in groffe stukken.

Dressing: Meng alle ingrediënten in een kom en voeg zout en peper toe. Niet te veel, je kan later altijd meer toevoegen.Meng goed en contoleer of er meer zout en peper nodig is. Wanneer de zoete aardappel klaar is, doe deze dan in een grote bak/kom als ze nog heet zijn. Voeg de grof gesneden bosui, peterselie, koriander, pecannoten, rozijnen (en evt de chili ) toe. Meng rustig, niet de aardappel tot pulp drukken…. Voeg dan de dressing toe en meng. Check zout en peper en corrigeer eventueel.Direct lauw/warm serveren of op kamertemperatuur.

Lees ook:Recept: Mangochutney, Raita & cachumber
Lees ook:Recept Soepje twee in één
Lees ook:Recept Urban Cook: kruidige Aziatische salade
Lees ook:Recept uit Moro Londen: Soep van geroosterde pompoen met kaneel
Lees ook:Michael Jackson: zijn favoriete recept

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>