Het kookboek van 2012 – Denise duikt in Italiaanse tradities

Mijn hart gaat altijd sneller kloppen als het over Italië gaat. Het is niet alleen mijn favoriete vakantiebestemming, ook op culinair gebied blijft het mij trekken. Ik hoefde er niet lang over na te denken welk kookboek tot mijn favoriet behoort. Het kookboek ‘De keuken van Mamma Rosetta’ van Lella Antinozzi staat voor mij met stip bovenaan. Het is een kookboek vol authentieke recepten van een Italiaanse familie waarbij vooral de persoonlijke verhalen rondom de recepten tot mijn verbeelding spreken.

Het leven van mamma Rosetta


Mamma Rosetta staat symbool voor de traditionele Italiaanse mamma die de spil is van de familie en bijzonder betrokken is bij al die aspecten van het leven die met voedsel te maken hebben. Het receptenboek van de Zuid- Italiaanse mamma Rosetta vertelt logischerwijs ook het verhaal van haar leven. Het levensverhaal van Rosetta is opgetekend door Lella Antinozzi die tussen deze vrouwen is geboren en als drukke, moderne Zuid-Italiaanse een nauwe verbondenheid met hen voelt en de passie voor koken deelt. In het boek maak je uitgebreid kennis met de diverse familieleden en de vele familietradities die in ere gehouden worden. Persoonlijke herinneringen aan de momenten waar bepaalde gerechten gegeten worden, geven het recept betekenis  en tonen de enorme toewijding en passie van La Mamma.

Kerstavond
Om je een indruk te geven van het boek en je te inspireren voor de kerst, citeer ik een stukje uit het boek over een traditionele Zuid-Italiaanse kerstavond:

”Als op Kerstavond niet de geur van paling of capitone (zeepaling) uit een Napolitaanse keuken opstijgt, betekent het dat de inwoners van dat huis geen echte Kerst zullen vieren. Net zoals panettone het symbool is geworden van het moderne Italiaanse kerstfeest, is in Napels capitone altijd het symbool van Kerstmis geweest en is dat nog steeds’. …  ’

‘De zoete lekkernijen die we met Kerstmis maken, zijn zo in de atmosfeer van de kerstperiode gedompeld dat het lijkt of dat ook een ingredient is. Dat is de reden dat we na afloop van de kerstdagen een heel jaar moeten wachten voordat Mamma Rosetta ons er weer mee verwent! Ze is een paar middagen bezig met het maken van struffoli, sosamielle en een slang van hazelnoten, honing en chocolade:  drie gebakssoorten die met Kerstmis altijd samen worden geserveerd’.

Ik hou erg van tradities en word door mamma Rosetta geïnspireerd bepaalde gerechten ook in de tradities van mijn eigen familie toe te passen. De Serpente di nocciole, miele e cioccolato (slang van hazelnoten, honing en chocolade) heb ik al gepland staan als terugkerend gerecht voor kerstavond bij mij thuis. Ik hoop dat mijn kinderen de komende jaren zich net zo verheugen op de de slang  van hazelnoten, honing en chocolade als op de worstenbroodjes die ik traditioneel op kerstavond serveer. De worstenbroodjes staan bij mij symbool voor het kindje omwikkeld met doeken in de kribbe uit het kerstverhaal die vrede op aarde brengt en het laat zich raden waar ik de slang mee associeer. De slang  en de worstenbroodjes is wellicht niet de beste smaakcombinatie die ik kan bedenken, maar het feit dat ze betekenis geven aan kerstavond is voor mij het belangrijkste dat telt.

Lees ook:Recept Worstenbroodje
Lees ook:Recept – Herfstsalade met geroosterde wortel en hazelnoot
Lees ook:Recept Griekse yoghurt met walnoten en honing
Lees ook:Een ei hoort erbij
Lees ook:Recept Hemelse Modder

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>