Canadees ‘staatshoofd’ eet rauw zeehondenhartje (filmpje)

Een opvallende steunbetuiging kregen zeehondenjagers in Canada deze week. Michaëlla Jean, de hoogste functionaris van Canada, at een stukje van een zeehondenhart dat de Nunavut gevangen hadden. Ze bezocht in Rankin een feest waar honderden Inuit aanwezig waren en daar kreeg ze dit bijzondere vlees voorgeschoteld.

Let op: het filmpje is niet echt geschikt voor mensen met een gevoelige maag.

Kritiek
De Inuit, wellicht beter bekend als eskimo’s, eten vanoudsher zeehondenvlees. De jacht op deze dieren is echter veel bekritiseerd omdat jonge zeehonden doodgeknuppeld worden vanwege hun mooie witte vacht. Gouveneur-generaal Michaëlla Jean, zelf van Haïtiaanse afkomst, vond het rauwe zeehondenhard ‘ontzettend lekker’ en ‘een beetje als sushi’ smaken, aldus de Volkskrant. Ze zou zelf om het hart hebben gevraagd.

Steun
Op de Canadese televisie was te zien hoe Michaëlla Jean meehelpt om de zeehond te villen en een stukje rauw vlees eet. Ook spreekt ze haar steun uit voor de Canadese tradiotionele zeehondenjacht van de Inuit. Zij zien dit gebaar van Michaëlla Jean dan ook als een steunbetuiging aan hun cultuur.

Verbod
In Europa werd wat minder enthousiast gereageerd. Dierenbeschermingsorganisaties zien het als een goedkope poging om het toekomstige Europese verbod van produkten die door de commerciële zeehondenjacht kunnen ontstaan tegen te werken. Dit verbod, dat in 2010 van kracht wordt, richt zich overigens niet tegen de traditionele vangst van de Inuit. Zij zijn echter bang dat het verbod ook inkomsten zal gaan schelen.

Het eten van hart
In het boek ‘Koken’ van Richard Wrangham (recensie volgt nog!) leerde ik dat in veel culturen jagers, maar ook mensapen, direct de ingewanden eten als ze een dier gedood hebben. De zachte ingewanden zoals hart, darmen en lever zijn sneller door te slikken dan spierweefsel, waardoor dat ideaal voedsel is om onderweg te nuttigen.

———————————————————————————————————————————————————

Lees ook:De grootste chocoladefontein ter wereld
Lees ook:Spaghetti-les voor Italiaanse kinderen (filmpje)
Lees ook:À la mère de famille
Lees ook:Voorkeur voor het bizarre – Smaak van Jonathan Grimwood
Lees ook:Verkiezing Kookboek van het Jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>