Voorkeur voor het bizarre – Smaak van Jonathan Grimwood

Grimwood

Een culinair historische roman vol recepten, waarvan je de meeste misschien nooit zou willen uitproberen. Dat klinkt misschien een beetje vreemd, maar dat is kort gezegd wel hoe je de onlangs verschenen roman Smaak van Jonathan Grimwood het beste zou kunnen omvatten. Deze – mogen we wel zeggen – bizarre roman speelt zich af in het achttiende-eeuwse Frankrijk, aan de vooravond van de Franse Revolutie.

Biografie van een beestmens
Hoofdpersoon is Jean-Marie d’Aumont. Nadat zijn ouders zijn omgekomen van de honger, wordt hij geplaatst in een weeshuis om te worden klaargestoomd voor een militaire loopbaan. Maar D’Aumont kent zelf maar één ambitie: de zoektocht naar de ultieme smaakbeleving. Gedreven door een ongekende nieuwsgierigheid en passie proeft hij alles wat hij nog niet kent. Zijn obsessie voor ongekende smaken wordt in het begin van de roman al duidelijk. Het boek begint met scène op mesthoop. Bovenop zit Jean-Marie een vliegend hert te vermalen tussen zijn kiezen terwijl hij alweer direct op zoek is naar de volgende kever. Naar mate het boek vordert, neemt zijn obsessie steeds extremere vormen aan:

“De wilde appels die tegen de muur van het poorthuis groeiden waren zuur, de rupsen die erdoorheen vraten nog zuurder. De kevers in de tuin waren minder zoet dan die op de mesthoop (…). In de tijd dat ik in het poorthuis van Saint-Luce woonde, proefde ik alles wat ik nog niet kende: spinnenwebben en oorwurmen (stof, spuug), spinnen (onrijpe appels), mest van de kippen en mezelf (bitter en verrassend smaakloos). Ik at kikkervisjes en vers gelegde musseneieren, waarvan ik de smaak minder boeiend vond dan de substantie…” 

Wolven, muizen, slangen
De bereiding van muizen is het eerste recept dat Jean-Marie noteert in een aantekeningenboekje. En wanneer hij ouder wordt, worden zijn voorkeuren steeds exotischer. Hij bereidt wilde poezen, honden en mussen die hij op zijn pad vindt. Hij proeft druppeltjes kattenmelk, verzint recepten met wolfshart en gebakken slang en beschrijft uitvoerig de smaakintensie die daarbij hoort. Tijm, melk, zweet en mest komen op de pagina’s tot leven. Je kunt het boek niet lezen zonder je af te vragen hoe Jonathan Grimwood zijn boek heeft voorbereid. Heeft hij veel research gepleegd, domweg veel fantasie of houdt hij er zelf bizarre eetvoorkeuren op na? Je moet er maar misschien niet teveel over nadenken. Knap is in ieder geval dat hij smaken zo helder mogelijk probeert te beschrijven.

Achttiende eeuwse verwikkelingen met een vleugje horror
Daarmee lijkt Grimwoods roman sterk op Het Parfum, de roman van Patrick Süskind over de geurloze massamoordenaar Jean Baptiste Grenouille. Beiden schetsen hun verhaal over liefde en zintuigen tegen het exotische decor van de achttiende eeuw met daarin een excentrieke psychoot als hoofdfiguur. Smaak voert je mee langs het decadente Franse hof, laat je kennismaken met beroemde personages als Voltaire en Markies de Sade. En net als Het Parfum voert Grimwood in zijn boek de spanning op tot een onvergetelijk hoogtepunt. Een boek niet bepaald bedoeld voor tere maagjes of vegetariërs. Wees gewaarschuwd!

Nieuwsgierig geworden naar Smaak? Doe dan mee met onze winactie. Vertel ons over jouw meest bizarre eetervaring en wie weet maak je kans op een exemplaar. Meer informatie vind je hierSmaak is ook verkrijgbaar in de boekhandel voor €19,95.

 

 

 

 

Lees ook:Winactie: culinair historische roman Smaak van Jonathan Grimwood
Lees ook:Leesvoer: De perfecte minnares
Lees ook:De smaak van vrijheid – roman over eten, liefde en oorlog
Lees ook:Antwerpen Proeft 2010
Lees ook:Franse Restaurant Week

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>