Kort maar goed lesje etiketten lezen

etiketten lezenOp verpakkingen staat altijd veel informatie. Over het gewicht, de houdbaarheid, de ingrediënten, de herkomst en voedingswaarde. Daarnaast staan er vaak ook één of meerdere labels (biologisch, groen klavertje, gezond) op de verpakking. Fabrikanten zijn daarbij aan veel regels gebonden over wat ze op de verpakking moeten zetten en hoe. Consumenten daarentegen zijn lang niet altijd bekend met wat die informatie nu precies betekent, al denken ze wel dat de etiketten betrouwbaar zijn. En om hen een handje te helpen heeft de Europese Commissie een folder opgesteld, waarin in begrijpelijke taal een verpakking wordt ontleed.

Als voorbeeld heeft de Commissie een verpakking van ontbijtgranen genomen. In 10 pagina's wordt uitgelegd wat er zoal op een verpakking kan staan en wat de informatie voor de consument betekent. Denk hierbij aan het verschil tussen 'te gebruiken tot' en 'minimaal houdbaar tot', of wat de ingrediëntenlijst nu moet bevatten en wat genetisch gemodificeerde organismen nu eigenlijk zijn. Ook wordt er aandacht besteed aan gezondheidsclaims, zoals 'laag vetgehalte' en 'goed voor uw hart' en wanneer dat op een verpakking mag staan. De folder eindigt met een korte uitleg van de belangrijkste groepen E-nummers die in eetbare produkten mogen zitten.

Geïnteresseerd? Hier vind je de folder 'Hoe lees ik een etiket' in pdf.

Lees ook:betrouwbare etikettering
Lees ook:Leer etiketten lezen – gratis boekje
Lees ook:Dagelijkse voedingsrichtlijn
Lees ook:Ontbijtgranen [de testkeuken]
Lees ook:pannenkoeken getest door Keuringsdienst

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>