De kleur van het brood zegt niets over de vezels die erin zitten

Het is geen nieuw bericht, maar het nieuws is dat er nog niets veranderd is: de kleur van je brood zegt niets over de hoeveelheid vezels die in het brood zitten. Veel mensen denken dat hoe donkerder het brood, hoe beter. Maar dat is niet waar, aangezien er vaak kleurstoffen gebruikt worden.

Om zeker te zijn dat je brood met de gezonde vezels eet, moet je voor volkorenbrood kiezen in plaats van voor meergranenbrood.

 

Onderzoek
De Consumentenbond liet dit afgelopen vrijdag weer weten. Zij analyseerde 23 meergranenbroden en opvallend genoeg bleek het een brood dat behoorlijk licht van kleur was juist de meeste vezels te bevatten. Dat is het donker meergranenbrood van Bio+ (Jumbo, Plus). De donkere Pain de Boulogne van AH en Multikorn van C1000 bevatten daarentegen de minste voedingsvezels. Net als in 2006 en 2007 is de kleur dus niet indicatief voor de voedingsvezels dat meergranenbrood bevat.

Brood kleuren
Sommige fabrikanten kleuren hun brood om deze een aantrekkelijkere kleur te geven of om ons consumenten te laten denken dat we een gezond brood kopen. Het brood wordt dan gekleurd met een moutextracht, dat is een soort suikerstroop. Overigens kunnen ook volkorenbroden gekleurd zijn.

Volkoren wel!
Volkorenbrood is in de Warenwet vastgelegd, en dus een beschermde naam. En dat betekent dat er dus echt volkorenmeel gebruikt is en dat je dus je vezels binnenkrijgt. Bij meergranenbrood heeft de Consumentenbond tevergeefs geprobeerd om de samenstelling van dit brood vast te laten leggen. Een meergranenbrood hoeft dus helemaal geen vezels te bevatten. Die zitten alleen in brood dat gemaakt is van volkorenmeel, dus vraag daarnaar bij je bakker en wijs niet zomaar het donkerste brood aan.

Vezels?
Maar waarom zou je brood met vezels moeten eten? Vezels helpen je darmen een handje en versoepelen je stoelgang. En wij Nederlanders zouden massaal te weinig vezels eten. Maar 5 tot 10% van de Nederlanders krijgt de optimale hoeveelheid binnen, aldus de Gezondheidsraad. Maar volkorenbrood is niet het enige product dat je kunt eten om voldoende vezels binnen te krijgen. Vezels zitten ook in roggebrood, muesli, havermout, peulvruchten, zilvervliesrijst, aardappelen, groente, fruit, noten en zaden. De Maag, Lever en Darmstichting heeft op haar website een vezeltest staan waarmee je kunt uitzoeken of jij voldoende vezels binnenkrijgt en tot die 10% behoort.

——————————————————————————————————–

Lees ook:Het beste ontbijt is die met een boterham
Lees ook:Broodje kaas in een trommeltje
Lees ook:Smoothies geen vervanger fruit en groenten
Lees ook:Kant-en-klare stamppotten zijn te zout en te vet
Lees ook:Superfoods in alle soorten en maten

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “De kleur van het brood zegt niets over de vezels die erin zitten

  1. Pingback: “Geen vleeswaren op je boterham” | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>