Nog te veel foute vis in Nederlandse supermarkten

visvitrineIn de visweek hier op koken.blog heb ik een hele week geprobeerd dubbel-verantwoorde vis te serveren. Dat betekende dat ik rekening hield met de visstand die wordt bijgehouden door de VISwijzer en met de paarseizoenen van de vissen waar je meer info over vindt op Vis en Seizoen. En dat betekende nogal wat speurwerk en het maken van vergelijkingen tussen beide lijstjes. Het zou makkelijker zijn als de visboer of de supermarkt je daar wat meer bij zou helpen. Maar Greenpeace heeft onderzocht dat je op die laatsten echt niet hoeft te rekenen en stellen dat tien van de achttien supermarkten nog veel te weinig doen om duurzame vis in te kopen.

Met name de Aldi en Troefmarkt hebben nogal wat te verbeteren. Een stap in de goede richting doen Em-Te, Golff, Deen en Jumbo, die Albert Heijn van zijn toppositie hebben verstoten.
Sinds september vorig jaar stelt Greenpeace deze lijst op en merkt dat supermarkten daardoor wel in beweging komen. Maar het merendeel van de supermarkten heeft geen beleid opgesteld over hun inkoop van verantwoorde vis.
Verantwoorde vis is volgens Greenpeace vis die niet in haar voortbestaan bedreigt wordt of waarvan de kweek of vangst niet schadelijk is voor het zeeleven. Op de website Maak schoon schap kan je precies zien wat Greenpeace bedoelt en hoe goed jouw supermarkt het doet. 

bron en plaatje: Greenpeace

Lees ook:Alle supermarkt-aanbiedingen in twee kliks
Lees ook:Verantwoorde vis bij Fifteen
Lees ook:Ik kies bewust: kroket en frikandel
Lees ook:We weten het wel, maar doen het niet
Lees ook:De keuken in met Nigella Lawson

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>