Recept Groenten op de barbecue

De zomer staat nu echt voor de deur dus wordt het tijd om eens aandacht te besteden aan hét zomerkoken bij uitstek: barbecuen. Kookboekenuitgeverijen weten het ook, en met vaderdag voor de deur, heb ik er nu drie naast me liggen die ik deze week zal bespreken. Maar vandaag beginnen we met wat als ‘typisch een vrouwendingetje’ wordt beschouwd: groenten op de barbecue.

Maar waarom eigenlijk toch? Mooie bruine strepen staan groenten heus ook. En daarbij vraag ik me serieus af of het niet veel stoerder is om een maiskolf om te draaien dan zo’n ietwat lullig kipspiesje? Ach, ik ga er ook niet over filosoferen (mogen jullie wel doen bij de reacties!), want wat maakt het ook uit: gegrilde groenten zijn gewoon lekker! En ik ken genoeg mannen die dat ook vinden.

 

Groenten direct op het rooster
Sommige groenten kunnen heel goed direct op de barbecue gelegd worden, andere groenten kan je beter in een pakketje van aluminiumfolie inpakken. Maiskolven (eerst even 10 minuten voorkoken), aubergine in plakken, courgette, ui en paprika aan een spies, maar ook voorgekookte sperzieboontjes (ca 3 min) die je in een plakje spek wikkelt, het kan allemaal direct op het rooster.
De smaak van de groenten wordt lekker intens. En je kunt er extra smaak aangeven door de groenten voor of na het grillen te marineren. Maak hiervoor een mengsel van olijfolie en wat lekkere smaakmakers

Voorbeelden:
maiskolf:
smeer in met boter en zout of boter met kant-en-klare mexicaanse kruiden
aubergine: olijfolie, fijngehakte groene kruiden (tijm, bieslook, peterselie en/of rozemarijn), fijngehakte knoflook, peper en zout (in plakjes van 1 cm op de BBQ leggen)
courgette: olijfolie, fijngehakte knoflook, 1 tl gemalen komijnpoeder, limoensap, peper en zout
paprika: leg ‘m in zijn geheel op de BBQ, draai regelmatig tot de schil rondom zwart ziet. Leg de paprika 10 min in een plastic zak, verwijder de schil en marineer de stukken paprika in een mengsel van olijfolie, kappertjes, stukje gezouten citroen, gehakte peterselie, peper en zout. (hier meer info)

Groenten in een pakketje
Maar je kunt ook een pakketje groenten maken. Neem hiervoor dan zachte groenten zoals tomaat en (wederom) ui en courgette. Op deze manier stoof je de groenten gaar ipv dat je ze grilt. Vis kan je op deze manier ook heel goed bereiden. Voor deze methode van groenten in een pakketje leg je de groenten (of de vis) in het midden op een stuk alumniumfolie, druppel er de olijfolie met de smaakmakers over, en vouw het pakketje voorzichtig dicht.

Voorbeelden:
mais uit blik: meng de mais met een snufje gemalen komijnzaad, wat Spaanse gerookte paprikapoeder, peper en zout en verdeel er wat klontjes boter over.
groentenmix in witte wijn: leg wat van je favoriete groenten op het aluminiumfolie en giet er vlak voor je het pakketje dichtvouw een scheut witte wijn in. Peper en zout, evt wat verse tijm, rozemarijn of een laurierblad maken het af. Let op, harde groenten zoals broccoli, bloemkool en sperziebonen moet je eerst even een paar minuutjes voorkoken, ze hoeven dan niet helemaal gaar te zijn, dat worden ze wel op de barbecue.
gepofte aardappels: boen niet al te grote aardappels schoon, maak een snee in het midden, vouw ze in een stukje aluminiumfolie en keer ze geregeld. Je kunt ze ook tussen de kolen of briketten leggen, maar gebruik dan een tang om ze er tussenuit te vissen. Vouw het pakketje over, hol de aardappel een beetje uit en vul met knoflooksaus of een lekker mengsel van roomkaas en jouw favoriete kruiden.

Heb jij nog andere lekkere ideeën om groenten op de barbecue te leggen, vertel ze dan hieronder bij de reacties. Ik ben benieuwd!

Deze week gaan we barbecuen hier op koken.blog.nl, maar eerder al gaf ik je lekkere recepten, zoals:
*
kabeljauwpakketjes
* salade van gegrilde courgette
* aubergine van de gril
* spiesjes van (lams)gehakt

————————————————————————————————————–

Lees ook:Recept Aubergine op de barbecue (maar grill mag ook!)
Lees ook:Recept Ratatouille
Lees ook:Recept: Ratatouille uit de oven
Lees ook:Recept Indonesische vis in een pakketje van de barbecue
Lees ook:Recept Salade van gegrilde courgette

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>