Smoothies geen vervanger fruit en groenten

De Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop, zoiets als onze Consumentenbond, laat zien dat kant-en-klare flesjes smoothies geen directe vervanging zijn van verse groenten en fruit. In het kort komt het daarop neer dat het aantal vezels en vitaminen in de flesjes smoothies of andere soortgelijke fruitdrankjes lager ligt dan in vers fruit.

Makkelijk, maar niet voldoende
Het is natuurlijk wel zo makkelijk: even een flesje fruit uit het koelvak pakken en je hebt je dagelijkse behoefte aan vitaminen en andere gezonde stoffen weer binnen. Dat blijft nog steeds zo, smoothies zijn makkelijk en gezond.
Maar de bewering van de fabrikanten dat de smoothies te vergelijken zijn met vers fruit is vaak puur een marketingtruc. Wat de fabrikanten doen, is de inhoud van het flesje omzetten naar fruit in stuks. De onderzoekers van Test-Aankoop hebben de flesjes vergeleken met echt fruit, en concluderen vervolgens: “Het verschil tussen de smoothies en de verse vruchten is zeer groot. De producenten overdrijven schromelijk.”.

Wel gezond
Het is nu ook weer niet zo dat de smoothies ongezond zijn. Voor een tussendoortje zijn ze heus gezond, ze bevatten weinig calorieën, bijna geen vetten, eiwitten of toegevoegde suikers. En de suikers die in de drankjes zitten, zijn bijna altijd afkomstig van suikers die van nature al in de vruchten zitten. Maar door het productieproces gaan er nog wel wat voedingsstoffen verloren, foliumzuur of vitamine B11 bijvoorbeeld. Hiervan kan er 10x minder inzitten dan in verse vruchten. Al worden ze er soms weer kunstmatig, bijvoorbeeld door de HEMA, aan toegevoegd. Ook bevatten smoothies minder vezels dan vers fruit en verzadigen minder snel. Vers fruit blijft nog altijd de beste keuze voor een gezond tussendoortje!

Bron: Het nieuwsblad

Lees ook:Het beste ontbijt is die met een boterham
Lees ook:Oproep: Help frambozenkwekers RaspberryMaxx de winter door!
Lees ook:JustWater drinkfles
Lees ook:Junami: een appel waar je van afvalt?
Lees ook:Recept winterse smoothie met rode kool

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Smoothies geen vervanger fruit en groenten

  1. Eetschrijver

    Een nadeel is natuurlijk wel dat de suikers wél integraal in de smoothies zitten, en de vezels, vitaminen en andere waardevolle bouwstoffen niet. Zo krijg je dus toch naar verhouding (veel) meer suiker binnen dan verantwoord is.

    En natuurlijk zijn “tussendoortjes” helemaal nergens voor nodig. Dit begrip is bedacht door een producent van snelle happen met aandacht voor de grijpstuiver.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn

    Heb jij dan nooit tussen je maaltijden door (lekkere) trek?

      /   Reply  / 
    1. Eetschrijver

      O ja hoor, regelmatig. Maar ik beschouw dat wel als een uitzondering, en niet als regel. En ik eet nóóit iets dat wordt aangeprezen als “verantwoord tussendoortje”. Ik ben me er heel goed van bewust dat ik aan het snoepen ben en dat ik daar vooral geen gewoonte van moet maken. Vooral geen “verantwoorde”.
      Ik word trouwens ibbel van de reclame op jouw site momenteel, mag ik dat even zeggen? :-)

        /   Reply  / 
      1. Edith Dourleijn

        Nee, op de aanduiding van mijn tussendoortje let ik ook nooit. Al is dat toch meestal een graai in de snoeppot of juist een stuk fruit. Nou, dan weet ik het wel!
        En ja, dat mag je zeggen! ;-) terug

          /   Reply  / 
  3. De Keizer broodjes

    Daarom is het ook beter een verse smoothie te nemen.
    Wij maken onze smoothies van vers fruit daardoor zijn deze veel gezonder en bevatten alle voedingstoffen die vers fruit heeft.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>