Recept winterse smoothie met rode kool

Bij smoothies denk je al snel aan een lekker dik sapje op basis van fruit. De wortel en rode biet verschijnen nog wel in een smoothie, maar veel verder gaat de fantasie met groenten in een smoothie meestal niet. In het boekje Sappen en smoothies uit eigen tuin laten Peter en Charlotte Bauwens dat dat ook anders kan. Het boekje staat vol met ‘Heerlijk gezonde drankjes op basis van fruit, groenten, kruiden en bloemen’. Er komt zelfs een

smoothie op basis van aardappel voorbij!
 

Gezond en lekker tegelijk
In smoothies en sapjes zitten alle goede eigenschappen uit fruit en groenten en vormden daardoor een makkelijke manier om toch aan de dagelijkse benodigde vitaminen te komen, door bij het ontbijt, de lunch of als tussendoortje een smoothie te drinken. Ideaal voor diegenen die bewust met hun voeding om willen gaan.

Alles kan!
Bijna alle groenten en fruit zijn om te werken tot een lekkere smoothie. In het boek Sappen en smoothies uit eigen tuin komen smoothies met de ‘bekende’ ingredienten zoals bessen, rood fruit, pruimen, watermeloen komkommer en tomaat voor. Maar het leuke van dit boekje is dat het juist ook andere ingredienten gebruikt. Denk aan kruiden (basilicum, dille),  bloemen, radijsjes, en groenten zoals sla, rode kool, verschillende soorten wortels en noten! Alles kan met een beetje beleid tot sap worden gecentrifugeerd of geperst. In het boek leggen Peter en Charlotte dat allemaal uit. En ze vertellen er ook bij wat de werking en voedingswaarde van deze ingredienten is en waarmee je ze het beste kunt combineren.

Uit eigen tuin
Peter Bauwens is ‘groen journalist’ en fotograaf en geeft in het boekje ook volop tips en handreikingen om de besproken ingredienten zelf in je eigen tuin te verbouwen. Maar je kunt natuurlijk ook de benodigde groenten of fruit in de winkel kopen.
Vader Peter en dochter Charlotte (voedingsdeskundige) hebben naast Sappen en smoothies uit eigen tuin een complete serie van boekjes gemaakt waarin ze laten zien wat er allemaal mogelijk is met groenten uit eigen tuin. IJs en sorbets, bijvoorbeeld. Volledig uitgeschreven recepten staan er niet in deze serie boekjes, het zijn meer handreikingen over hoe je de opbrengst uit eigen tuin het lekkerste kunt verwerken. Maar de tips zijn allemaal wel uniek en het uitproberen waard!

RECEPT WINTERSE SMOOTHIE MET RODE KOOL
Ideaal als je nog een stukje verse kool hebt liggen

* stukje rode kool
* 1 appel of pure (biologische) appelsap

Voor dit recept heb je een sterke keukenmachine en een sapcentrifuge nodig.
Verwerk de appel in de sapcentrifuge tot sap (of koop een fles pure (biologische) appelsap).
Verwijder het buitense blad en doe de kool in delen in je keukenmachine. Voeg het appelsap toe en zet de machine aan. Hoe meer appelsap je toevoegt, hoe dunner de smoothie.
Een klein scheutje azijn maakt de kleur van deze winterse smoothie nog feller.
Breng de rode-koolsmoothie verder op smaak met kaneel- of citroenbasilicum.

Vervang de appelsap eventueel (deels) door druivensap.

Sappen en smoothies uit eigen tuin – Peter & Charlotte Bauwens – Deltas Uitgeverij – isbn 9789044716375

Koop Sappen en Smoothies bij Bol.COM

 

Lees ook:Recept Koude komkommersoep
Lees ook:Recept 100 Groene Smoothies: Pompoen-peer smoothie
Lees ook:Smoothie receptenboek – Innocent
Lees ook:Recept Rode kool met kastanjes en ahornsiroop
Lees ook:Gezond begin van de dag met Happy Shake + recept

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>