Kant-en-klare stamppotten zijn te zout en te vet

zuurkool - de consumentenbondDegenen die regelmatig een kijkje in mijn keuken nemen weten het wel: bij mij komt er geen kant-en-klaar naar binnen. Ook al heb ik helemaal geen tijd, dan bak ik liever een eitje dan dat ik een bakje voor in de magnetron haal. Ik vind die maaltijden gewoon niet lekker en mis de liefde waarmee ik vind dat mijn eten moet zijn klaargemaakt. Vorige week zaterdag kreeg ik de kans om mijn mening hierover te herzien, maar dat is niet gebeurd. Ik proefde 21 'exotische' kant-en-klaar-maaltijden en vond ze te zout, te bitter, te zuur of te zoet. Soms ook allemaal tegelijk. Ook de Consumentenbond testte onlangs kant-en-klaar-maaltijden, maar specialiseerde zich in stamppotten.

Ook de Consumentenbond constateerde dat deze maaltijden niet erg gezond zijn. De voorverpakte kant-en-klare zuurkool- en andijviestamppotten 'bevatten erg veel zout en aanzienlijke hoeveelheden verzadigd vet'. In de stamppotten bleken gemiddeld 5,8 gram zout te zitten, hetgeen bijna de norm is van hoeveel zout we op een dag binnen mogen krijgen (6 gram). Natuurlijk is zuurkool van zichzelf wat zout, maar volgens de Consumentenbond zijn er alternatieven voor zout, zoals kalium, voorhanden. En hoewel de kant-en-klare stamppotten niet veel vet bevatten, is het wel net de verkeerde, want de verzadigde vetten, die in de maaltijden zitten. En dat is weer niet zo goed voor je cholesterol. 
Slechts 1 maaltijd (van de 20) scoorde een 'goed' op de criteria, dat was de andijvie met gehaktballetjes van Albert Heijn.

Inspiratie om zelf een leuke en lekkere stamppot op tafel te zetten vind je hier.

bron: AGF, plaatje: Consumentenbond

Lees ook:Het beste ontbijt is die met een boterham
Lees ook:Smoothies geen vervanger fruit en groenten
Lees ook:Een beetje van mezelf en een beetje van Rio Mare
Lees ook:De pannenkoeken van Jan
Lees ook:Utrecht krijgt stamppotwinkel

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Kant-en-klare stamppotten zijn te zout en te vet

  1. barbara

    Kant-en-klaar kan het sowieso nooit halen bij vers en zelfgemaakt!

      /   Reply  / 
  2. MetaBool

    Wantrouwen tegen additieven in fabrieksvoedsel, ook zout, blijkt keer op keer terecht te zijn. Op verzadigd vet is weinig tegen. Er is geen enkele aanwijzing dat het hart- en vaatziekten veroorzaakt. Let wel op gehard vet, oftewel transvet. Dat is wel slecht voor je gezondheid.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>