Zelfgeoogst

zelfgeoogstBlij ben ik, met mijn nieuwe grote tuin. Na jarenlang moesbalkonieren kan ik de overstap naar moestuinieren maken. Maar ik had het best nog wat langer met mijn balkonnetje kunnen uithouden dankzij het nieuwe moestuinnier-annex-kookboek Zelfgeoogst. Hierin vind ik nog wel wat tips en voorbeelden van te kweken groenten die ik nog niet op mijn balkon had staan.

En denk nu niet dat ik het nu over zo’n suf tuinierboek heb dat je ouders nog wel in de kast hebben staan. Moestuinieren, moesbalkonieren, of desnoods guerillagardenen; wroeten met je handen in de aarde is hip. En dat is Zelfgeoogst ook!

Op mijn balkon had ik altijd diverse kruiden, (balkon)tomaten, aardbeien (maar de vogels waren meestal sneller bij de vruchtjes dan ik) en courgette. Ook deed ik wat experimenten met sla en spinazie, maar dan was mijn balkonnetje echt wel vol. En hoewel ik mijn balkon heb ingeruimd voor een tuin, heb ik nog steeds wat aan zelfgeoogst, want hierin geven ze tips voor groenten die ik nog nooit zelf gekweekt heb: aardappel, worstel, ui, bieten en sperziebonen. Radijs heb ik wel eens geprobeerd, maar dat werden alleen maar plantjes en geen knolletjes, dus dat experiment mislukte. Reken maar dat ik ze in mijn nieuwe tuin nog eens ga proberen te oogsten.

Moestuinieren in een kist
Origineel vind ik ook de tip om kistjes te gebruiken die je trapsgewijs boven elkaar zet, zodat je een aardige moestuintje bij elkaar kunt krijgen. En mijn eigen ervaringen lees ik ook in Zelfgeoogst terug: geef de plantjes vaak water (en mest, maar dat heb ik zelf nooit gedaan) en voor je het weet is je balkon een groene oase. Over het zaaien hoef je niet moeilijk te doen, gewoon in de aarde stoppen zoals op de verpakking staat uitgelegd. En daar heb ik me zelfs niet altijd aan gehouden.

Kookboek
Uiteraard staan er ook allerlei tips om de groenten, maar ook je kruiden en eetbare bloemen, in de lekkerste gerechten te verwerken. De eetbare bloemetjes gebruik je om bonbons mee te versieren of vrolijke ijsblokjes van te maken, de kruiden komen overal in van pas, en met de sla weet je vast ook wel je weg. Deze Omgekeerde mini-uientaartjes heb je in een wip gemaakt en staan in de oven gaar te worden als jij nog even je moestuintje schoffelt…

boek: Zelfgeoogst – Marian Flint – Uitgeverij Snor – isbn: 9789079961092 - te koop bij bruna
—————————–
Wil je nog meer recepten uit kookboeken? Klik dan links op de rubriek Kookboeken. Bij ieder kookboek kan je doorklikken naar een recept eruit. Meer recepten staan in de rubriek Recepten.

Lees ook:Kookboek Zelfgeboerd [+ winactie]
Lees ook:Kookboek Greendelicious Kruiden
Lees ook:Recept Omgekeerde mini-uientaartjes
Lees ook:Eten uit eigen tuin
Lees ook:Kookboek Green Delicious

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Zelfgeoogst

  1. Pingback: Kookboek Zelfgeboerd [+ winactie] | Koken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>