Hapas: een kookboek vol Nederlandse tapas

Dat nog niet eerder iemand het verzonnen heeft: hapas is natuurlijk de leukste benaming voor tapas op z’n Nederlands! En zo heet een dan ook nieuw kookboek vol met dit soort gerechtjes. Het is gemaakt door Yolanda van der Jagt en Ingrid van Koppenhagen. De één heeft al een aantal leuke kookboeken op haar naam staan (kijk maar), de ander was jarenlang medewerker aan de allerhande. Zelf zeggen ze ‘Tapas met een Hollandse twist’, dat ‘bekt’ natuurlijk lekkerder dan ‘Nederlandse’. Maar daarmee doe je geen recht aan enkele van de ingrediënten die in dit kookboek gebruikt worden komen, en die uit Groningen of Zeeland komen.

Hoe je het ook precies wilt noemen dat maakt eigenlijk ook weer niet uit, want het kookboek Hapas is er zeker niet minder leuk om.   Van bospeen in komijnhangop, de pittige Westlandsoep, satélollys met kokos-pindsaus, de ribbeltoast met boerenkoolpesto en de kaaspoffertjes, we kunnen de Spanjaarden laten zien dat we meer op tafel kunnen zetten dan het klassieke blokje kaas en plakje worst. En dat we net zo trots als zij kunnen zijn op wat we in eigen land aan mooie ingrediënten kunnen voortbrengen. Met het tafelzuur van Kesbeke, de eveneens Amsterdamse ossenworst, de Zeeuwse oesters, Groningse metworst, de dames weten er wel raad mee in Hapas. Natuurlijk kunnen deze ingrediënten zonder enige verwerking op tafel, maar net zo verrassend en makkelijk is het om er wat meer mee te doen.

Het kookboek Hapas is in drie delen ingedeeld. Het begint met vegetarische hapas, waarna vis en tenslotte vlees aan de beurt komen. Bij veel recepten wordt uitgelegd hoe je het gerechtje met vlees of vis kunt aanvullen, of juist vegetarisch kunt maken. Het leukste deel vind ik het eerste deel. Het is net even wat verrassender en spannender dan de gerechten met vlees of vis, die toch wat meer de bekende weg volgen. Al is het vegetarische gevulde eitje natuurlijk ook niet het meest opwindende gerecht, maar wel (weer eens erg) lekker.. En over klassiekers gesproken, voor wie zelf eens bitterballen wilt maken, daarvoor staat in Hapas natuurlijk ook een recept! Of proef deze bietendip uit dit kookboek eens.

Niet alle gerechtjes zijn zo snel te maken als de dames beloven (‘net zo snel gemaakt als opgegeten’), maar het brengt je zeker op leuke ideeën voor als je op je volgende feestje weer eens ‘wat anders’ wilt.

boek: Hapas – Yolanda van der Jagt & Ingrid van Koppenhagen – De boekenmakers – isbn: 9789077740620 – te koop bij bruna

Lees ook:Rode bieten in een dip
Lees ook:Win het kookboek van de Vegetarische slager
Lees ook:WK snack: Spaans-Hollandse Hapas
Lees ook:Vegetarisch uit eten
Lees ook:Tips voor het Kerstmenu : de opbouw van het menu (3)

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>