WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

Donderdag begint het WK. Voor de meeste mannen een feest waar ze al maanden naar uitkijken. De dames echter (ja, hoe rolbevestigend) houden het na de wedstrijden van ons eigen nationaal team al snel voor gezien. Dus kunnen we het maar beter leuk proberen te houden voor beide partijen. Hoe? Met lekker eten natuurlijk!

Vrijdag de 13de moet Nederland de eerste wedstrijd spelen tegen Spanje. Het land van de paella, zarzuela en de tapas. Die tapas geven we speciaal voor deze gelegenheid een Nederlands tintje. We maken hapas: tapas met een Nederlandse twist.

RECEPT: GEHAKTBALLETJES MET BOERENJONGENS EN APPELSTROOP

voor 4-8 personen/20 stuks
bereiden 25 minuten

Boerenjongens, dat zijn rozijnen op brandewijn. Je koopt zo’n pot bij de slijter en anders heeft de supermarkt het vaak wel. Vroeger lepelden ze het op feestjes weg als een soort borrel, nu maken we er feestelijke borrelballetjes mee.

3 bosuitje
500 g rundergehakt
5 el boerenjongens (pot)
3 el appelstroop
1 beschuit of 3 el paneermeel
klont boter

BEREIDEN

1 Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes. Kneed ze met de boerenjongens en appelstroop door het gehakt. Voeg zout en peper naar smaak toe (dit test je door een klein beetje aangemaakt gehakt te bakken; rauw vlees kun je beter niet proeven).

2 Breek de beschuit in twee en wrijf de twee helften tegen elkaar tot paneermeel. Kneed de verkruimelde beschuit door het gehakt. Draai tussen je handen kleine balletjes van het gehakt, een stuk of twintig.

3 Smelt een klont boter in een braadpan en braad de gehaktballetjes in 10-15 minuten rondom bruin en gaar. Leg de balletjes op een warme schaal en serveer met extra appelstroop.

 

TIP
Wat doe je met de rest van de pot boerenjongens? Over het ijs, door de jus bij gebakken varkensvlees of in de zuurkool.

 

Dit recept komt uit het kookboek Hapas van Yolanda van der Jagt & Ingrid van Koppenhagen (uitgeverij De boekenmakers)

Meer lekkere boeken vind je in onze rubriek Kookboeken

 

Lees ook:Recept Gehaktballetjes met wodka-dille-roomsaus
Lees ook:Gehaktbaltang [de testkeuken]
Lees ook:Hapas: een kookboek vol Nederlandse tapas
Lees ook:Recept Gehaktballetjes
Lees ook:Koken voor studenten met een kookboek: tomatensoep

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “WK snack: Spaans-Hollandse Hapas

  1. Herna

    Fijn na 10 dagen weer een bericht te kunnen lezen. Ik kijk iedere dag omdat normaal gesproken iedere dag een nieuw bericht staat. 10 dagen zonder bericht is wel erg lang!

      /   Reply  / 
    1. Jill Lauret

      Hai Herna,
      Een nieuwe baby, een emigratie, een festival te organiseren… Helaas zitten er maar 24 uur in een dag. Wel goed te lezen dat je onze (normaal gesproken meer) frequente blogs waardeert!
      We verwachten snel in rustiger vaarwater te belanden, dan dus weer meer Kokenblog, zoals je van ons gewend bent!
      Grts Jill, redactie Kokenblog

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>