Mexicaans kookboek

Toen ik net begon met koken was de Mexicaanse keuken mijn favoriet. Nou ja, de versie ervan die we hier in Nederland kennen, met de ingrediënten uit het TexMex-schap in de supermarkt. Daarna verloor ik Mexico een beetje uit het oog, om het land onlangs weer her te ontdekken. Het kookboek Mexicaans laat zien dat de Mexicaanse keuken veel meer is dan de standaard taco- en burrito-gerechten die je met behulp van een pakje of zakje maakt!

De winnares van Masterchef 2005 (Britse versie), Thomassina Miers, neemt ons in dit kookboek mee op ontdekkingstocht door Mexico.

Het eerste dat ze uitlegt is hoe makkelijk we hier in Europa aan die typisch Mexicaanse ingrediënten kunnen komen. Tomaten, paprika, avacado, mais, peulvruchten, we kennen het hier ook allemaal. Dus probeer dit recept voor Herfsttaco’s met chorizo en pompoen eens.
Alleen kunnen we wat minder makkelijk aan de verschillende soorten chilipepers komen, maar dankzij internet en internationale post hoeft dat ook weer geen onoverkomelijk probleem te zijn. Spannender wordt het als Thomassina Miers uitlegt hoe enorm de verschillen binnen Mexico zelf kunnen zijn, waardoor gerechten van regio tot regio kunnen verschillen.

A taco is not a taco
Het eerste dat je leert als je je in de Mexicaanse keuken verdiept is dat de taco die wij kennen, niet hetzelfde is als het deegflapje dat de Mexicanen die naam geven. Een echte Mexicaanse taco is juist zacht en niet knapperig. Wel wordt de taco gevuld en met de handen gegeten.  Ook de Britse Thomassina Miers vertelt ons dit verhaal. In Mexicaans geeft ze haar versie van de Mexicaanse keuken, zoals ze deze heeft leren kennen toen ze in het land woonde.

Wat kan je nog meer verwachten?
Na een uitgebreide inleiding over het ontstaan van haar liefde voor Mexico, beschrijft Thomassina Miers de belangrijkste ingrediënten die ze gebruikt, en hoe ze ze eventueel vervangt. Na een hoofstuk over Salsa’s, sauzen en smaakmakers worden de snacks, die je op iedere Mexicaanse straathoek kunt kopen, beschreven. Soepen, Salades en ander Straatvoedsel komen dan aan de beurt. Kaasgerechten, Langzaam bereide hoofdgerechten, Van de grill en Voedsel voor de ziel beschrijven de belangrijkste hoofdgerechten. Het kookboek Mexicaans eindigt met de hoofdstukken Desserts en Dranken.

De recepten zijn duidelijk uitgeschreven. Lees ze vantevoren wel goed door, want soms wordt er in het ingrediëntenlijstje verwezen naar een ander recept! Leuk kookboek om een indruk te krijgen van de echte Mexicaanse keuken.

boek: Mexicaans – Thomassina Miers – Kosmos – isbn: 9789066116795
koop dit boek in de koken.blog-shop

Meer kookboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:Recept Taco’s met chorizo, lekker voor de herfst
Lees ook:Koken voor Studenten: Mexicaans voor een groep
Lees ook:Kookboek TexMex
Lees ook:Recept Taco’s met paddenstoelen
Lees ook:Recept Vegetarische taco’s

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>