Kookboek Ricardo

Vertelde ik je maandag nog over een geweldig inspirerend kookboek, blijkt nog een topchef een prachtig kookboek te hebben afgeleverd. Het gaat om Ricardo van Ede die op 21-jarige leeftijd al een Michelinster kreeg, kokend door West-Europa trok en nu in restaurant Neva bij de Hermitage in Amsterdam allerlei heerlijkheden uit zijn keuken laat komen. Ricardo heet eenvoudigweg het kookboek.

De (winter) keuken van Robert Kranenborg als het kookboek Ricardo van Ricardo van Ede vertonen nogal wat gelijkenissen. 
 
In beide kookboeken leer je de kok in kwestie goed kennen. Anekdotes en recepten lopen bijna naadloos in elkaar over. Al zijn de onderwerpen in Ricardo iets beter van elkaar gescheiden in duidelijke hoofdstukken. In beide kookboeken leer je over de ingrediënten die de koks gebruiken. Van de herkomst, de favoriete rassen en hoe ze in de keuken toe te passen. In beide staan geen foto’s!mEn bij beide kookboeken vechten de zin om te blijven bladeren of om de keuken in te duiken met elkaar om voorrang.  
Beide kookboeken doen je ook verlangen naar meer. Van Robert Kranenborg weten we dat lente, zomer en herfst nog volgen. Bij Ricardo van Ede zullen we hem eens vriendelijk moeten aankijken om meer van dit soort kookboeken wil maken. Het lijstje met zijn favoriete ingrediënten (dat zijn de verschillende hoofdstukken) is volgens mij nog lang niet uitgeput!

Verschillen
Natuurlijk zijn er ook verschillen, maar die zitten ‘m eigenlijk vooral in de vorm. In Ricardo staan de recepten duidelijk uitgeschreven, in De keuken van Kranenborg niet. In Ricardo is echter helemaal geen index opgenomen, dus ook hier zoek je je suf naar dat ene recept dat er toch ergens in moet staan.

Maar ach, stop maar met lezen en ren naar de (digitale) boekenwinkel, want dit boek wil je hebben. En als Ricardo van Ede het zelf niet geschreven had, zou hij het zeker gekocht hebben. Naast de ruim 8000 kookboeken die hij heeft, had hij dit vast ook een aanwinst gevonden. Net als ik het vind.

.

boek: Ricardo van Ricardo van Ede [uitgeverij Bertram + De Leeuw, isbn: 9789461560629]
Meer culiboeken vind je in de rubriek Kookboeken.

Lees ook:En de winnaar is …
Lees ook:Win Winter van Robert Kranenborg
Lees ook:Robert Kranenborg heeft lol in tv-programma Over de Kook
Lees ook:Winter in de keuken van Robert Kranenborg
Lees ook:Recepten Over de Kook

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Kookboek Ricardo

 1. Herna

  Heb de menukaart van Neva bekeken. Erg lekker en niet duur.

    /   Reply  / 
 2. Pelle

  In de Misset van deze maand staat ook een erg leuk stuk, met twee recepten, over Ricardo en zijn boek. In dit artikel staat ook dat hij in het derde kwartaal van dit jaar met een volgend boek zal komen. Ik kan niet wachten!

    /   Reply  / 
  1. Edith Dourleijn Auteur

   Dat is leuk nieuws Pelle. Dank voor het delen. Ik ga er naar uitkijken!

     /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>