Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven

Aardappels, het is jammer dat de meeste mensen ze alleen maar koken. Want je kunt er zoveel meer mee. Stomen, eerst koken dan bakken, of pureren, en je kunt ze ook op verschillende manieren in de oven bereiden. Naar dit recept werd ik wel nieuwsgierig toen ik in het kookboek Gizzi's keukenmagie, bladerde. Straks vertel ik je meer over dit kookboek.

Normaal rooster ik aardappelen met schil en wat olie en kruiden in de oven gaar. In dit recept worden de aardappelen geschild, voorgekookt en daarna pas in de oven gebakken. Ik ben benieuwd.
  

PERFECT GEBAKKEN AARDAPPELS UIT DE OVEN
Voor 4-6 personen, bijgerecht

Ingrediënten:
* 6 flinke aardappels
* 6 el olijfolie of een andere plantaardige olie

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 200 graden.
Schil de aardappelen en snijd ze in vieren.
Doe de aardappelen in een grote pan, zet onder water, voeg 1 theelepel zout toe en breng aan de kook. Laat 7 minuten koken.
Giet ze af en schud ze een beetje in een vergiet heen en weer, zodat de randen wat ‘korrelig’ worden.
Giet de olie in een grote braadslee en laat die 5 minuten in de oven heet worden. Doe de uitgelekte aardappels in de olie, en zorg dat de aardappels met de olie bedekt zijn.
Bak ze in 1 uur in de oven, waarbij je ze iedere 20 minuten omdraait. *
Haal de aardappels met een schuimspaan uit de ovenschaal en laat ze uitlekken op keukenpapier.
Bestrooi ze met zeezout.

* 1 Uur lijkt me eerlijk gezegd wat lang in een oven van 200 graden. Houd de aardappels na een half uur goed in de gaten en proef regelmatig of ze goed zijn. 

Uit het boek: Gizzi’s keukenmagie – Gizzi Erskine – Terra – isbn: 9789089892935
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept gebakken aardappelen met rozemarijn
Lees ook:Recept Nieuwe aardappels met feta en munt
Lees ook:Recept Salade van warme geroosterde krieltjes
Lees ook:Recept Patatas bravas
Lees ook:Recept Met hete bliksem gevulde appeltjes

3 Reacties // Reageer

3 thoughts on “Recept Perfect gebakken aardappels uit de oven

  1. Rick

    Gebakken aardappels (schijfjes enzo) kook ik ook eerst altijd voor, en dan bak ik ze daarna lekker in de roomboter. Het kruimelige karakter van de aardappels vind ik erg lekker. Als je ze ‘rauw’ bakt krijgen ze toch een wat andere structuur.

      /   Reply  / 
  2. Edith Dourleijn Auteur

    Ja, maar gebakken aardappels, in de pan dus, worden meestal nog wat kruimeliger omdat je ze in de pan wat meer beweegt. In de oven laat je ze wat meer met rust, waardoor ze toch iets compacter blijven, ik denk dat daar het verschil in zit. Maar goed, leuk om eens uit te testen!

      /   Reply  / 
  3. Doodle

    Ben onder de indruk.
    Recept naar de letter gevolgd en het resultaat mog er zijn!
    Perfecte gebakken aardappels.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>