Recept hutspot // Recepten

De stamppot van vandaag is onder meerdere namen bekend. Stamppot peen en ui, peeënstamp heb ik een Brabantse tot mijn grote verbijstering wel eens horen zeggen, maar ik ken ‘m het beste als hutspot.
Deze stamppot van winterpeen, ui en aardappel staat zelfs in de Nederlandse geschiedenisboekjes. Immers, toen Leiden op 3 oktober 1573 werd ‘ontzet’ (bevrijd) van de Spanjaarden lieten deze een grote kookpan met een toenmalige versie van deze winterse favoriet achter. Al zaten er toen geen aardappelen in en ook geen oranje winterpeen. Dat kenden we toen nog niet in Nederland. Pastinaak en witte bonen waren zeer waarschijnlijk het hoofdingredient.

HUTSPOT
voor 4 personen

Ingredienten:
* 1 kg aardappelen
* 300 gr uien
* 700 gr winterwortelen
* 2 dl melk
* 1 flinke klont boter
* peper en zout

Bereidingswijze:
Snijd de uien in ringen en bak deze tot ze glazig ziet op laag vuur in een klont boter.
Schil de wortels en snijd ze in hapklare brokken.
Voeg de winterpenen toe aan de uien, giet er zoveel water op dat ze onder staan en kook de wortels in 15 a 20 min gaar.
Schil intussen de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Doe ze in een andere pan en gaar de aardappelen in ca 20 minuten met de deksel op de pan.
Verwarm de melk in een pannetje en doe hierin ook de boter in stukjes.
Prik met een mes in de aardappels en als ze zacht zijn, giet je het overtollige water af.
Stamp de ui, wortel en aardappels door elkaar en meng de warme melk en de boter erdoor.
Breng op smaak met peper, zout.

Lekker met een karbonaadje, verse worst of gehaktbal!

Wil je meer weten over deze niet zo oer-Hollandse schotel of hier eens een hedendaagse variant van uitproberen, lees dan hier verder.

TiP: Ga eens naar pastinaak op zoek bij je exotische of biologische groentenboer en probeer ‘m uit, want hij is heel onterecht een ‘vergeten groente’. Vandaag houden we het even bij de onvervalste (nou ja?) klassieker.

Het plaatje komt van het Historisch openluchtmuseum in Eindhoven. Op hun website geven ze een recept voor hutspot op oude en nieuwe wijze, kijk hier maar.

Lees ook:Recept Boerenkool stamppot
Lees ook:Recept Stamppot zuurkool
Lees ook:Recept Stamppot met roodlof, amandel en brie
Lees ook:Recept Stamppot andijvie
Lees ook:Recept de hutspot van Herman

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept hutspot

  1. Pingback: Spaans wortelpotje met chorizo en ui | Koken

  2. Pingback: Nationale antipakjesavond | Koken

  3. Pingback: Recept Pittige kippenbouten met hutspotgroenten | Koken

  4. Pingback: Recept de hutspot van Herman | Koken

  5. Aneta

    Hoi. Ik ben pools vrouv. Mijn nederlandse vriend morgen koken voor mei Hutspot. Ik wil probiere echte nederlands eten. Grotjes. Aneta

      /   Reply  / 
  6. Aneta

    :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>