Recept Tabouleh van knolselderij en pinda’s

Al bladerend in Het grote Larousse moestuin receptenboek dat naast me ligt, trekt één ingrediënt mijn aandacht. Piment d’Espelette. Het komt herhaaldelijk in het kookboek terug, dus werd het tijd om eens te achterhalen wat het is en waardoor je het eventueel kunt vervangen.

Na een rondje Google ben ik er wel achter. Piment d’Espelette wordt gemaakt van kleine rode pepertjes die maar in 10 dorpen in Baskenland gekweekt mogen worden. En ondanks dat het van pepertjes gemaakt is, zou het niet heel erg scherp van smaak zijn en erg naar paprika ruiken. Iets om naar op zoek te gaan in de Franse supermarkt, dus! Of vervang het zoals Joep Habets dat doet, door gelijke delen paprikapoeder en cayennepeper.

Ook de manier waarop in dit recept knolselderij gegeten wordt is spannend!    

De knol wordt namelijk rauw serveerd als een soort tabouleh (= een salade op basis van bulgur of couscous). En zo staat dit kookboek echt vol met leuke gerechten met groenten. Erbij komen spiesjes van rundvlees, in een marinade waarin de piment d’Espelette wordt gebruikt.

TABOULEH VAN KNOLSELDERIJ EN PINDA’S
Voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr knolselderij
* 25 gr gezouten pinda’s
* 5 lente-ui
* 1 bos koriander (als je hier niet van houdt neem je peterselie)
* 7 el olijfolie
* sap van 1 citroen
* zout en peper
Voor de spiesjes:
* 400 gr rundvlees om te grillen (van de lende, vraag het je slager)
* 30 gr verse gember
* 1 teen knoflook
* 1 takje citroenmelisse (vervang evt door een klein beetje geraspte schil van een citroen)
* 3 el olijfolie
* 3/4 piment d’Espelette (zie hierboven)
* 75 gr gezouten pinda’s
* zout

Bereidingswijze:
Maak eerst de spiesjes:

Snijd het vlees in stukjes.
Pel de knoflook en schil de gember en snijd beide fijn (of pers ze door een knoflookpers, ook de gember!). Hak de blaadjes van de citroenmelisse fijn.
Meng de knoflook, gember, citroenmelisse met olijfolie, piment d’Espelette en zout naar smaak en laat hierin het vlees marineren.
Hak de pinda’s fijn.
Voor de tabouleh:
Schil de knolselderij dik door er met een groot scherp mes een dikke schil vanaf te snijden. Zorg dat de knolselderij stevig ligt. Snijd ‘m in stukken en maal deze in porties in de keukenmachine tot een grof soort meel.
Hak de pinda’s grof. Maak de lente-ui schoon en snijd ze in dunne ringetjes. Was de koriander en hak de blaadjes grof.
Meng alle ingrediënten en breng op smaak met het citroensap, peper en zout. Strooi de gehakte pinda’s erover.
Afmaken:
Grill de spiesjes in een grillpan, op een bakplaat of op de barbecue in een paar minuten per kant.
Serveer de taboulheh van knolselderij met de spiesjes en strooi daar ook wat gehakte pinda’s over.

Uit het boek: Het grote Larousse moestuin receptenboek – Valérie Lhomme – Terra – isbn: 9789020991659
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Koken met sterren, recept 4: black and white Carpaccio
Lees ook:Recept Spruitjes met gember en geroosterde amandelen
Lees ook:Recept zalm met sinaasappel en papilotte
Lees ook:Recept MAZE: zeeduivel met kerrie en knolselderijfrietjes
Lees ook:Recept Soep met boerenkool en chorizo

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Recept Tabouleh van knolselderij en pinda’s

  1. Karin Solé

    Als je in een Franse supermarkt op zoek gaat naar Piment d’Espelette heb je het meeste kans in het Zuidwesten: Pyrénées Oriëntales, Les Landes, Hauts Pyrénées, Haute Garonne, Gers….
    Heel veel lekkere lokale gerechten te vinden op basis van deze zachte en smaakvolle pepertjes.
    De in die streken bekende Lomo (gemarineerde dunne varkensfiletlapjes) zijn hier ook mee gekruid. Bij ons één van de eerste dingen die op de bbq gaan als we weer in de regio zijn!

      /   Reply  / 
  2. Pingback: Het grote Larousse moestuin receptenboek | Koken

  3. Edith Dourleijn Auteur

    Dank voor de tips, Karin. Bij het Googlen zag ik ook al een webwinkel die ze in NL verkoopt (in poedervorm), ik word er steeds nieuwsgieriger naar.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>