Recept Aardappelgratin Dauphinoise

Het is een klassiek gerecht, deze aardappelgratin Dauphinoise. Heerlijk om te maken op winterse dagen en makkelijk voor te bereiden voor als je gasten hebt. Er zijn talloze recepten voor dit gerecht, en iedere kok maakt het weer op zijn eigen manier.

 Als je de aardappelen heel dun snijd en lekker lang in de oven laat staan, hoef je ze niet voor te koken. Dat gebeurt in dit recept van Skye Gyngell, uit haar nieuwste kookboek Mijn keukengeheimen (daarover later meer), wel. Maar dan wel in melk! 

DAUPHINOISE AARDAPPELEN
Voor 8 personen, bijgerecht

Ingrediënten:
* 1,5 a 1,74 kilo aardappelen (bloemig)
* 1 liter volle melk
* zout en peper
*6 dl slagroom of creme fraiche
* 3 tenen knoflook
* 1 a 1,5 tl nootmuskaat, vers geraspt
* 250 gr Gruyère (Zwitserse harde kaas)

Bereidingswijze:
Schil de aardappelen en snijd ze in heel dunne plakjes (max 3 mm.).  Doe ze met de melk en een flinke snuf zout in een pan. Voeg evt wat water toe als ze niet helemaal onder staan. Breng op half hoog vuur aan de kook en kook ze in 15 minuten gaar. Hoe dunner je plakjes aardappel zijn, hoe sneller gaar ze zijn. Ga vanaf een minuut of 10 zeker al testen!
Snijd intussen de knoflook in heel dunne plakjes en rasp de Gruyère.
Stort de aardappelplakjes in een vergiet en gooi de melk weg.
Verwarm de oven voor op 200 graden hetelucht, anders 220 graden.
Doe de nog warme aardappelen in een ruime schaal, voeg slagroom, knoflook, nootmuskaat, peper en zout toe en schep alles luchtig door elkaar.
Verdeel het aardappelmengsel gelijkmatig in een ovenschaal en strooi de geraspte kaas erover. Bak de schotel in de oven tot de kaas een mooi goudbruin korstje heeft en de room borelt.

Uit het boek: Mijn keukengeheimen – Skye Gyngell – Fontaine – isbn: 9789059563766
te koop in de koken.blog-shop

Meer recepten vind je in de rubriek Recepten of zoek op ingrediënt in het zoekvenster rechtsboven.

Lees ook:Recept aardappel-gehaktschotel
Lees ook:Recept Soep met boerenkool en chorizo
Lees ook:Aardappelgratin met rode bietjes
Lees ook:Recept Spaanse Sint-Jakobsschelpen met zoete paprikapoeder
Lees ook:Recept gebakken aardappelen met rozemarijn

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>