Recept aardappel-gehaktschotel

culinairekalender2010Als je het komende jaar iedere dag verrast wilt worden met een interessant weetje, een handige tip, een grappig citaat of gewoon een lekker recept, dan moet je er nu snel bij zijn. De Culinaire kalender 2010 van Onno Kleyn en Karin Luiten is bijna uitverkocht. Dat staat op hun beider website vandaag te lezen. Al jaren is de Culinaire kalender een veelgevraagd kadootje met de feestdagen, maar het lijkt wel of ie ieder jaar sneller uitverkocht raakt. En dat is natuurlijk ook terecht, maar daarover later meer.

Voor diegenen die alvast willen voorproeven, of die er uiteindelijk toch te laat bij zijn, hier een recept uit deze must voor culi’s. In november volgend jaar kan je in deze scheurkalender onder andere lezen over aardappelen, en dan vind je dit recept voor Hachis parmentier, Shepherd’s pie, maar bij ons bekend als aardappel-gehaktschotel.

AARDAPPEL-GEHAKTSCHOTEL
voor 4 personen

Ingrediënten:
* 500 gr kruimige aardappels
* 400 gr rundergehakt
* 1 ui
* 1 dl melk
* 50 gr geraspte kaas
* ca 75 gr roomboter
* 1 el crème fraiche
* wat platte peterselie
* 1 el tomatenpuree
* snufje nootmuskaat
* peper en zout

Bereidingswijze:
Verwarm de oven voor op 180 graden.
Maak de aardappelpuree als volgt: schil de aardappels, snijd ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water. Giet ze (na ca 20 min) af en zet de pan met de aardappelen erin weer even terug op laag vuur, zdoat ze goed droog worden. Verwarm intussen in een ander pannetje de melk, een flinke kluit boter en crème fraiche tot de melk warm en de boter gesmolten is.
Stamp de aardappelen tot puree en maak er met het melk-botermengsel een smeuiige puree van en breng deze op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
Smelt intussen nog wat boter in een pannetje en bak hierin de gesnipperde ui zachtjes glazig. Roer het gehakt er door en bak het tot het rul en bruin is.
Voeg de tomatenpuree, gehakte peterselie, peper en zout toe en laat op laag vuur een kwartiertje sudderen.
Vet een ovenschaal in en doe hierin de helft van de aardappelpuree. Bedek dit met het gehakt en maak de schotel af met de rest van de puree.
Strooi de geraspte kaas over en hier en daar nog een klontje boter. Zet de schaal in de oven en laat het in een kwartiertje heet worden en een knapperig korstje krijgen.

Uit: Culinaire kalender – Onno Kleyn & Karin Luiten – Spectrum – isbn 9789047505570

Lees ook:Recept Tagliatelle met paddenstoelen en bier
Lees ook:Recept Stamppot met roodlof, amandel en brie
Lees ook:Recept Zuurkoolschotel met pompoen
Lees ook:Preistamppot met gebakken vis
Lees ook:Recept Stamppot andijvie

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>